Mε τιμή «φωτιά», αρκετά υψηλότερη από την αναμενόμενη, ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης προσδιόρισε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος του χρόνου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Ads

«Καυτή» πρεμιέρα

Η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έστειλε στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας τις τιμές του μπρεντ στα 98 δολάρια το βαρέλι, από 85 δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου και πλέον τις τιμές για τον καταναλωτή να εκτοξεύονται στα 1,55 ευρώ το λίτρο, με την επιδότηση στα 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά συν ΦΠΑ 24%),

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου, τον Απρίλιο.

Ads

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές των καυσίμων κίνησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης. Οι τελευταίες τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν μέση τιμή αμόλυβδης στο 1,994 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,961 ευρώ το λίτρο μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης του πετρελαίου στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο.

«Μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, όσοι πήραμε πετρέλαιο, είχαμε το παλιό τιμολόγιο με την επιδότηση των 15 λεπτών. Άρα τα 15 λεπτά από 1η Οκτωβρίου τα έχουμε σίγουρα. Από 1-6 Οκτωβρίου το πετρέλαιο πήρε αύξηση 6 λεπτά πάνω. Δεν είναι αύξηση απλώς βγήκε η επιδότηση και βγήκε η κανονική τιμή του πετρελαίου», ανέφερε η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής κυρία Ζάγκα στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις που καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ως εξής:

Νομός Κυκλάδων: Από 2,058 €/l στα 2,128 €/l
Νομός Δωδεκανήσου: Από 1,94 €/l στα 2,023 €/l
Νομός Φωκίδος: Από 1,904 €/l στα 2,036 €/l
Νομός Κεφαλληνίας: Από 1,903 €/l στα 1,985 €/l

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης προσδιόρισε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης στο τέλος του χρόνου, καθώς όπως εξήγησε καθώς όπως εξήγησε «απαιτεί να έχεις πληρώσει το πετρέλαιο, οπότε ανοίγει (η πλατφόρμα) κοντά στα Χριστούγεννα φέτος είναι πολύ μεγαλύτερο και καλύπτει πολλά νοικοκυριά που θα επιλέξουν ως θέρμανση κι άλλα είδη, έχουμε διευρύνει πολύ σε σχέση με πέρυσι, είναι μια καλή βοήθεια που θα πάρουν τα νοικοκυριά. Η μεγάλη βοήθεια είναι το 0,25 (επιδότηση) στην αντλία και αφορά το σύνολο των νοικοκυριών. Η δική μας ιεραρχία είναι, πρώτα ο ηλεκτρισμός, μετά η θέρμανση και μετά τα ευάλωτα νοικοκυριά».

«Το βασικό που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις, συν τη βοήθεια που θα έρθει με τα χρήματα που δοθούν την περίοδο των Χριστουγέννων, συν τη βοήθεια που δίνουμε στη θέρμανση και τον ηλεκτρισμό, που απορροφά και το πολύ μεγάλο κομμάτι των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δηλαδή τα πολλά χρήματα η κυβέρνηση τα δίνει κυρίως για τον ηλεκτρισμό».

«Η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ανέβηκε πάρα πολύ, υπάρχει η επίπτωση αυτή από τον ΟΠΕΚ, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα καρτέλ που προσπαθεί να κρατήσει πολύ υψηλά τις τιμές, η εκτίμησή μου είναι ότι η ύφεση θα τραβήξει προς τα κάτω τις τιμές», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ξεκαθάρισε: «Η Ευρώπη δεν λειτουργεί ως ένα πορτοφόλι που πληρώνει όποτε υπάρχουν προβλήματα, διότι κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τα δικά τους. Ο καθένας ειδικά για τις καταναλωτικές δαπάνες ο καθένας είναι μόνος του. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει δημοσιονομικά τους πόρους οπότε είναι μάταιη η συζήτηση αν θα κάνουμε νέα παρέμβαση.

Οι αγορές είναι πολύ σφιχτές, τα επιτόκια έχουν ανέβει για όλη την ευρωζώνη, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα συνεχίζει την άνοδο των επιτοκίων, το δικό μας είναι τώρα στο 4,7%- 4,8%, δεν έχουμε ακόμα επενδυτική βαθμίδα… Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

«Η μόνη περίπτωση να δούμε πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, θα είναι αν έχουμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι στα νοικοκυριά εφόσον υπάρξουν περιθώρια» σημείωσε ο υπουργός, και όχι σε φοροελαφρύνσεις (όπως π.χ. μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα).