Στα επίπεδα των 400 ευρώ/μεγαβατώρα έχει εκτιναχθεί η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και οι λιανικές τιμές του Ιανουαρίου, που θα ανακοινωθούν στις 20 του μήνα, αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένες, την ώρα μάλιστα που μπαίνουμε στους πιο κρύους μήνες του χειμώνα.

Ads

Η τιμή είναι αυξημένη κατά 19% σε σχέση με χθες και είναι αποτέλεσμα κυρίως της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου, η οποία έφθασε στο 54,9%, καθώς υποκατέστησε τη χαμηλή παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας περιορίστηκε χθες στο 12,5%. Με χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 12,2% συμμετείχε και ο λιγνίτης, ενώ τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 4,1% της ζήτησης.

Οι τιμές χονδρικής για το ρεύμα στην Ευρώπη βρίσκονται για σήμερα στις περισσότερες χώρες κοντά ή και πάνω από τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα. Εξαίρεση χαμηλών τιμών αποτελούν οι Ισπανία και Πορτογαλία, με τιμή 153 ευρώ, καθώς έχουν αποσυνδέσει την τιμή του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα, η άνοδος της τιμής είναι συνεχής από τα τέλη του Νοεμβρίου: στις 28 του μήνα είχε κάνει άλμα 57% για ανέλθει από τα 202 στα 319 ευρώ και έκτοτε οι αυξήσεις δεν έχουν σταματήσει. Ουσιαστικά, μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες η τιμή του ρεύματος στη χονδρική έχει διπλασιασθεί.

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη (6/12/2022) 

Ads

image