Τις τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε 30 σχολές μεσαίων βαθμολογιών που συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων και οι οποίες θα κινηθούν κάτω από τα 16.000 μόρια παρουσιάζει η εφημερίδα το «Εθνος».
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγων ημερών καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από το υπουργείο Παιδείας.
Το βασικό ερώτημα που βασανίζει τους υποψηφίους δεν είναι αν θα πέσουν οι βάσεις αλλά πόσο, και το δεύτερο, πόσοι από αυτούς θα καταφέρουν να πάρουν μετεγγραφή ώστε να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι η πτώση των βάσεων θα είναι γενικευμένη αλλά θα κινηθεί με διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται η κάθε σχολή αλλά και τις πρώτες προτιμήσεις από πλευράς υποψηφίων έτσι όπως αποτυπώθηκαν στο μηχανογραφικό.
Σε κάθε περίπτωση, η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι μικρότερη, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι αυξημένος εξαιτίας του περιορισμού των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ως εκ τούτου, χιλιάδες υποψήφιοι που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους θα επιλέξουν σχολές μόνο των κεντρικών ΑΕΙ. Αντιθέτως, θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στα τμήματα της περιφέρειας, όπου η πτώση σε ορισμένα τμήματα ενδεχομένως να ξεπεράσει κάθε εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Στο σημερινό «Εθνος» καταγράφουμε τις εκτιμήσεις για 30 καλά τμήματα των πανεπιστημίων στα οποία θα εισαχθούν οι υποψήφιοι με λιγότερα από 16.000 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που είναι διάσπαρτα και στα πέντε επιστημονικά πεδία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Πολυτεχνικά, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Οικονομικών Επιστημών κ.λπ.
Η πτώση των βάσεων θα ξεκινήσει από τα 300 με 400 μόρια και μπορεί να αγγίξει τα 1.000 σε κάποια ιδρύματα της περιφέρειας όπου δεν θα συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πρώτων προτιμήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο κάτω από το όριο των 16.000 μορίων αναμένεται να πέσει το τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας (πέρυσι είχε 16.349), κοντά στα 15.550 θα κινηθεί η βάση στο τμήμα Κοινωνιολογίας Αθήνας και στα 15.750 στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.
Παιδαγωγικό – Μαθηματικό
Με λιγότερα από 16.000 μόρια θα εισαχθούν όσοι ενδιαφέρονται για το Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου ενώ με περίπου 15.500 μόρια θα ανοίξουν οι πύλες του τμήματος Μαθηματικών.
Σημαντική πτώση αναμένεται και στα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 15.850 και 16.050, ενώ στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 15.570.
Μεταξύ των τμημάτων που θα δεχθούν φοιτητές με λιγότερα από 16.000 μόρια θα είναι και τα Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού ? ΟΠΛΑ και Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού. Πτώση η οποία φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 550 μόρια θα πρέπει να περιμένουν όσοι στοχεύουν στο τμήμα Νοσηλευτικής Αθήνας.
Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες, πάντως, φαίνεται πως παρουσιάζονται σε σχολές τους 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου κυριαρχούν οι Πολυτεχνικές. Είναι ενδεικτικό ότι στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που εδρεύει στα Χανιά η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 15.000 μόρια ενώ στο αντίστοιχο του Δημοκρίτειου (Ξάνθη) θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα, κοντά στα 14.350. Περίπου 15.800 μόρια θα απαιτήσει το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από 16.497 πέρυσι, ενώ το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα… κατρακυλήσει στα 15.500 μόρια.
Αναφορικά με το 5ο πεδίο Οικονομικών Επιστημών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση κοντά 300 έως 600 μόρια, ενώ σε πιο χαμηλόβαθμα τμήματα ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Λιγότερα από 16.000 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν το πολύ καλό τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 15.250 μόρια. Μεταξύ 15.500 και 15.700 μορίων αναμένεται να κινηθεί η βάση στο περιζήτητο τμήμα Αστυφυλάκων.
Πολλοί αριστούχοι εκτός σχολών πρώτης προτίμησης
Περίπου ένας στους πέντε υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 δεν θα εισαχθούν στις σχολές πρώτης προτίμησης και θα αρκεστούν σε υποδεέστερα τμήματα. Ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει «κόκκινο» σε τουλάχιστον 20 σχολές όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο οι περισσότερες πρώτες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό.
Για μία ακόμη χρονιά, πρωταθλητής στις πρώτες προτιμήσεις αναμένεται να αναδειχθεί η Νομική Αθήνας, όπου πέρυσι είχε επιλεγεί στην κορυφή του μηχανογραφικού από 2.144 υποψηφίους, από τους οποίους κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 17,8%.
Στην αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου, το ποσοστό εισαγωγής έφτασε το 26,6%, ενώ στο Ψυχολογίας Παντείου το 24,19%.
Υπάρχουν πάντως σχολές με ακόμη μικρότερα ποσοστά επιτυχίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιατρικής Αθήνας, όπου κάθε χρόνο διαμορφώνεται η υψηλότερη βάση εισαγωγής. Πέρυσι επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 1.667 υποψηφίους, ενώ μόλις το 9,4% εξ αυτών έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Πολύ χαμηλά ποσοστά εισαγωγής παρατηρούνται και στα ΤΕΦΑΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (10,49% και 18,39% αντίστοιχα), ενώ η σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση το 2014 από 589 από τους οποίους εισήχθη το 5,26%!
Αναφορικά με τις φετινές πρώτες προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία, δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν πολλά όσον αφορά στα περιζήτητα κεντρικά τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπου θα πρωταγωνιστήσουν τα τμήματα που προαναφέραμε. Ωστόσο, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό, διότι πολλοί αριστούχοι που δεν θα εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στο τμήμα της αρεσκείας τους και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα δηλώσουν πιο χαμηλόβαθμες σχολές για να σιγουρέψουν την εισαγωγή τους.
Ηλεκτρονικά φέτος οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών
Με ένα κλικ μέσω του υπολογιστή τους θα εγγραφούν οι φετινοί πρωτοετείς φοιτητές που θα εισαχθούν στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά το νέο σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών, εξέλιξη που θα λύσει τα χέρια σε δεκάδες χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να συνωστίζονται στις γραμματείες των σχολών για να εγγραφούν και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ετσι, οι φετινοί πρωτοετείς φοιτητές, ειδικά αυτοί που θα εισαχθούν σε τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις πόλεις που πέρασαν για να εγγραφούν, αλλά θα το κάνουν μέσα από μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Συνήθως οι εγγραφές αρχίζουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και η προθεσμία δεν ξεπερνά τις δύο εβδομάδες.
Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν, θα σταλούν ταχυδρομικά στις γραμματείες των σχολών. Οι λεπτομέρειες για το νέο σύστημα εγγραφής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, την ημέρα που θα γνωστοποιηθούν οι βάσεις εισαγωγής.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >