Στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ θα κινηθεί το έλλειμμα του 2010 σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες και τις οποίες επικαλείται ο Τύπος. Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το πραγματικό έλλειμμα βρίσκεται άνω του 13% του ΑΕΠ.
Ads
Η διαρροή των πληροφοριών από τις Βρυξέλλες συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των επίσημων στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP). Τα τελικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat εντός του Απριλίου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, υποστηρίζουν ότι το στενό οικονομικό επιτελείο γύρω από τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει εικόνα για τα στοιχεία που αποστέλλει αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η Στατιστική Αρχή είναι πλέον πλήρως ανεξάρτητη και δεν ενημερώνει για τα στατιστικά δεδομένα που θέτει στην κρίση της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα 9,4% το 2010 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω από την τρόικα κατά 0,2% με αποτέλεσμα η εκτίμηση για το έλλειμμα 2010 να ανέλθει στο 9,6%. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η καταγραφή των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης ως το τέλος του 2010, οι οποίες σύμφωνα με το όριο που έθεσε η τρόικα πρέπει να εξυπηρετούνται μέσα σε 90 ημέρες.
Έλλειμμα άνω του 13% του ΑΕΠ;
Την εκτίμηση ότι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται άνω του 13% του ΑΕΠ και πως δεν γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απλές διευθετήσεις, εξέφρασε ο Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως το ερώτημα προς το λαό δεν είναι εάν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, αλλά εάν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι.
Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του. Ειδικότερα, υπογράμμισε: «Το έλλειμμα του 2010 αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει στο 8,1% μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε δε λόγο για επερχόμενη καταστροφή, αδιέξοδο και πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας. «Το ερώτημα προς το λαό δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, το θέμα είναι αν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >