Για έβδομη μέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, έχοντας ήδη μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 34.000 στρέμματα δάσους και προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στα νοτιοδυτικά του δάσους της Δαδιάς, ενώ στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Επιπλέον, ο ίδιος έκανε λόγο για μερική εξάπλωση προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης των ανέμων δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Επίσης η δύσκολη πρόσβαση στο πυκνό δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου καθηγητής Κώστας Ποϊραζίδης, αναφέρει ότι «η φωτιά έχει ξεφύγει και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μπει από πυροφυλάκειο στη ζώνη Α και θα γυρίσει ξανά στη Δαδιά». 

Ads

Ο κ. Ποϊραζίδης σε δραματικούς τόνους προειδοποιεί ότι: «Θα καταστραφεί πια όλο το Πάρκο. Όποιος το βλέπει να ενημερώσει αυτούς που αποφασίζουν. Χρειάζεται άμεση επέμβαση με όλα τα διαθέσιμα εναέρια. ΤΩΡΑ».

Meteo: Αυτοκαθοδηγούμενη η πυρκαγιά

Με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη 26.07.2022, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 26.07.2022 και ώρα 12:10) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). 

image

Επιπλέον, η πυρομετεωρολογική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρει πως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή χαρακτηρίζονται από αστάθεια που ευνοεί τη δημιουργία «ρηχών» πυρονεφών (πυροσωρείτες – pyroCus). Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν ότι η φωτιά στη Δαδιά έχει αναπτύξει επαγωγική στήλη και έχει καταστεί «αυτοκαθοδηγούμενη».

Βάσει των προβλέψεων της ομάδας FLAME, από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 27.07 (08:00/09:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ γενικά διευθύνσεις. Παράλληλα, τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης αναμένεται και πάλι να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη επαγωγικής στήλης και το σχηματισμό πυρονεφών, εάν η φωτιά συνεχίσει να καίει με ένταση. 

«Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»

O γενικός διευθυντής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μητσόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, έχουν καταστραφεί.

«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.

Απάντηση στις «γαλάζιες» αιχμές για ευθύνες του WWF

Την ίδια στιγμή προκαλεί αίσθηση ότι γαλάζια τοπικά στελέχη αφήνουν αιχμές για ευθύνες του WWF, του Φορέα Διαχείρισης και των «δογματικών οικολόγών» για το ότι δεν έχουν δημιουρηθεί αντιπυρικές ζώνες στο εθνικό πάρκο νωρίτερα.

Ο Κώστας Ποϊραζίδης, μιλώντας στο Maximum FM, τόνισε πως «είναι απόλυτο ψέμα ότι το WWF εμπόδιζε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τον καθαρισμό του δάσους». «Αντιθέτως, η οργάνωση έχει συντάξει (από τη δεκαετία του ’90!) μελέτη για δημιουργία ζωνών στο δάσος, η οποία όμως ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε όπως έπρεπε, κάτι που συνέβη και με τα σχέδια για τη δημιουργία δεξαμενών εντός του Εθνικού Πάρκου, που έμειναν και αυτά στα χαρτιά λόγω κρατικής αδιαφορίας. «Να τελειώσει αυτό το ψέμα ότι δεν επιτρέπει το WWF. Περιμέναμε να μπει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχαμε και μελέτες για δεξαμενές παντού και έμειναν στα χαρτιά» σημείωσε ο ίδιος.

«Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των κυβερνητικών βουλευτών για το θέμα της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης σε Δαδιά, Δέλτα και την υπόλοιπη Ελλάδα». Με την κατάργηση αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Ποιραζίδης, αποκλείσθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια των Φορέων τοπικοί φορείς και ανέλαβαν … Αθηναίοι! Ένα ακόμη έγκλημα που είναι σε εξέλιξη και για το οποίο οι τοπικοί βουλευτές θα φέρουν επίσης τεράστια ευθύνη είναι το Ν/Σ για τις αλλαγές στις περιοχές NATURA. Σύμφωνα με τον κ. Ποϊραζίδη, μπορεί αιολικά πάρκα και άλλες δραστηριότητες να επιτρέπονταν και πριν, τώρα, όμως, γίνεται προσπάθεια να επιτραπούν επιχειρηματικά σχέδια και μέσα σε ζώνες αυστηρής προστασίας, προς όφελος συμφερόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε.