Εκτεθειμένη και μάλιστα για πολλούς λόγους φαίνεται να είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφορικά με το περιβόητο κρουαζιερόπλοιο «Msc Opera» που επισκέφτηκε την Ελλάδα πριν από μερικές μέρες.

Ads

Όπως αναφέρει το documentonews, σύμφωνα με δημοσιεύματα Γάλλοι επιβάτες της κρουαζιέρας που είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας και με τις ευλογίες της Μενδώνη αποβιβάστηκαν στην αρχαία Ολυμπία νόσησαν με Covid-19, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε η ίδια η εταιρεία στους επιβάτες στις 18 Μαρτίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ιστότοπος crew-center.com το οποίο είναι εξειδικευμένο καθώς απευθύνεται στα πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων διεθνώς, περίπου 200 μέλη του πληρώματος του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου είναι σε καραντίνα στο εσωτερικό του πλοίου στο λιμάνι της Γένοβας στην Ιταλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο φέρει ημερομηνία 21 Μαρτίου, ο αριθμός των μελών του πληρώματος που βρίσκονται σε καραντίνα αυξήθηκε από 7 σε 13 μέσα σε μόλις δύο μέρες. Για τον λόγο αυτό και τα 200 μέλη του πληρώματος παραμένουν στο εσωτερικό του πλοίου μέχρι να εξεταστούν από τις ιταλικές αρχές και να λάβουν το «οκ» να φύγουν σε περίπτωση που το τεστ για τον κορονοϊό είναι αρνητικό.

Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό είναι η αναφορά στο ίδιο δημοσίευμα για πέντε Γάλλους επιβάτες οι οποίοι διαγνώστηκαν με κοροναϊό. Ειδικότερα στις 18 Μαρτίου επιβάτες που είχαν ταξιδέψει με το πλοίο έλαβαν μία επιστολή από την MSC Cruises η οποία δημοσιεύεται αυτούσια στο Msc Cruises και ανέφερε τα εξής:

Ads

«Σας ενημερώνουμε ότι οι γαλλικές αρχές Υγείας μας ενημέρωσαν πως πέντε επιβάτες που είχαν ταξιδέψει με το Msc Opera μεταξύ 29 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου βρέθηκε θετικοί στον Covid-19 αυτή τη βδομάδα, καθώς αποβιβάστηκαν μεταξύ 9 και 10 Μαρτίου».

Τις ημέρες εκείνες το κρουαζιερόπλοιο βρισκόταν στην Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ ο κατάπλους του πλοίου είχε απαγορευτεί σε Ισραήλ και Κύπρο, στη χώρα μας έγινε δεκτό και κατέπλευσε σε πέντε διαφορετικούς προορισμούς, αφού πρώτα έλαβε το «οκ» από τη Λίνα Μενδώνη στην Αρχαία Ολυμπία.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Γένοβας στην Ιταλία με προορισμό τη χώρα μας. Ήδη στην Ιταλία, και δη στον Βορρά, τα κρούσματα του κορονοϊού είχαν ανέλθει σε 888 και οι νεκροί στους 21. Πρώτη στάση του πλοίου ήταν το Κατάκολο, με τους επιβάτες να θέλουν να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία. Στην τοπική κοινωνία αλλά και στους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού επικράτησε ανησυχία. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σκέφτηκαν ακόμη και το ενδεχόμενο να απεργήσουν, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός και ο αρχαιολογικός χώρος όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ιστορίας. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη αποφάσισε να επισκεφθεί την περιοχή – ματαίωσε μάλιστα το προγραμματισμένο ταξίδι της στο Λονδίνο. Η υπουργός συζήτησε με το προσωπικό και άκουσε τις ανησυχίες τους.

Τελικά το μουσείο δεν έκλεισε και οι επιβάτες του «MSC Opera» επισκέφθηκαν κανονικά τον αρχαιολογικό χώρο. Η ίδια μάλιστα βρισκόταν εκεί και υποδέχτηκε τους τουρίστες. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Το ταξίδι του πλοίου συνεχίστηκε. Την Καθαρά Δευτέρα μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επίσης επικράτησε ανησυχία. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και περιηγήθηκαν στην πόλη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας το πλοίο αναχώρησε από την Κρήτη. Επόμενος σταθμός ήταν η Ρόδος, όπου και εκεί οι τουρίστες έκαναν σουλάτσα και επαφές με ντόπιους, και στη συνέχεια το Ισραήλ. Ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν στο κρουαζιερόπλοιο να καταπλεύσει στο λιμάνι, επειδή μετέφερε επιβάτες από χώρες όπου ήδη είχε κάνει την εμφάνισή του ο κοροναϊός.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αλλαγή στο δρομολόγιο και το πλοίο να καταπλεύσει στη συνέχεια στο λιμάνι του Πειραιά. Οι επιβάτες κατέβηκαν για να βολτάρουν στην πόλη. Κάποιοι από αυτούς επισκέφθηκαν μάλιστα και την Ακρόπολη.

Ξαφνικά ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν άμεσα στο πλοίο. Οι αυστριακές αρχές είχαν ενημερώσει ότι ένας Αυστριακός επιβάτης που είχε ταξιδέψει με το πλοίο από τις 17 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην ανατολική Μεσόγειο και είχε αποβιβαστεί στη Γένοβα είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό. Μόνο τότε σήμανε συναγερμός στην Ελλάδα. Οι επιβάτες γύρισαν στο πλοίο και την άλλη μέρα ταξίδεψαν στην Κέρκυρα όπου κατέβηκαν επίσης.

Στις 10 Μαρτίου το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στη Γένοβα. Προηγουμένως και η Μάλτα απαγόρευσε στο κρουαζιερόπλοιο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλέτας. Στη συνέχεια τα δρομολόγια του κρουαζιερόπλοιου ακυρώθηκαν όπως επίσης γενικότερα οι κρουαζιέρες στην Ιταλία λόγω κοροναϊού. Στις 15 Μαρτίου και ενώ το πλήρωμα είχε αποβιβαστεί, ένα μέλος του πληρώματος βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της άφιξης του στην Ιαπωνία. Στην Ιταλία σήμανε συναγερμό, με τις αρχές να εξετάζουν όλα τα μέλη του πληρώματος για να διαπιστώσουν εάν έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Η εξέλιξη αυτή εκθέτει πολλαπλώς τη Λίνα Μενδώνη. Η ίδια άλλωστε την περίοδο που της ασκούνταν κριτική είχε βγάλει ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για «fake news» και απειλούσε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.