Το χρέος της Ελλάδας παραμένει «ιδιαίτερα υψηλό» αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ και σημειώνει πως «ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί» ώστε το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ads

 
«Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους», τονίζεται.
 
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το Capital.gr, η επισήμανση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός επίσημου και ανοιχτού διαλόγου για την ανάμιξη του επίσημου τομέα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδότησαν το δανειακό πρόγραμμα θα δεχθούν απώλειες στα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα, κίνηση η οποία χώρες όπως η Γερμανία αρνούνται να προχωρήσουν.
 
Στην έκθεση το ΔΝΤ επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Οι παρατηρήσεις του Ταμείου αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που όπως αναφέρει και για τα δύο θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες. «Το ΔΝΤ καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων», σημειώνεται.