Κομιστή άσχημων ειδήσεων για το μέλλον των νέων Ελλήνων εργαζομένων αποτελεί η νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις συντάξεις, καθώς «προβλέπει» για την Ελλάδα αύξηση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης σχεδόν ενάμισι χρόνο έως το 2030 και αύξηση κατά 2,8 έτη έως το 2050. Τόσο το δημογραφικό, όσο και η ανεργία που πλήττουν τη χώρα μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κοινωνικό κράτος.

Ads

Ειδικότερα, η έκθεση «Pensions at a Glance», συγκρίνοντας, μέσω μιας σειράς δεικτών, τις πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη (ΟΟΣΑ/G20) στις συντάξεις συμπεραίνει πως όσοι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι στον εργασιακό τους βίο πέντε χρόνια, θα βιώσουν μείωση της σύνταξής τους κατά 6,4%.

Επιπρόσθετα, θα υποστούν και αύξηση των ορίων ηλικίας, αφού οι νέοι που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν όχι στην ηλικία του 61ου και μισό που είναι η κανονική μέση ηλικία συνταξιοδότησης σήμερα, αλλά σε ηλικία άνω των 65 ετών. Δηλαδή θα υποστούν αύξηση περίπου 4 χρόνων και θα τείνουν να προσεγγίσουν το νομοθετημένο ανώτατο όριο του 67ου έτους ηλικίας.

Στην Ελλάδα λοιπόν, που μαστίζεται από την ανεργία η κατάσταση θα χειροτερεύσει με βάση τα δεδομένα της έκθεσης. Την ίδια στιγμή γήρανση του πληθυσμού και το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα επιδεινώνει την κατάσταση.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση, το εργατικό δυναμικό στην χώρα μας θα μειωθεί στις επόμενες δεκαετίες κατά 35%, το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας που είναι σήμερα για κάποιον που εργάζεται αδιαλείπτως επί 40 χρόνια, δηλαδή από την ηλικία των 22 ετών, θα αυξηθεί σε περίπου 13 χρόνια. Δηλαδή το 2035 σε ηλικία άνω του 63ου έτους της ηλικίας, ενώ το 2050 θα φτάσει στο 65ο έτος. Την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα νομοθετημένα επίπεδα συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ.

Να σημειωθεί πως η έκθεση αναγνωρίζει ότι η αύξηση της θνησιμότητας και λόγω Covid-19 έχει μειώσει κατά 0,8% τον πληθυσμό άνω των 65 ετών επιφέροντας φυσικά και μια σχετική εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη.