Ads

Η Κομισιόν σε έκθεσή της σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας (27 Φεβρουαρίου-11 Απριλίου) αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έχει προοπτική να επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη από το 2014. Παράλληλα επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά και το δημοσιονομικό κενό που αναμένεται το 2015 και 2016, το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα φορολογικά έσοδα.

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως υπάρχει βελτίωση στα δημοσιονομικά στοιχεία, πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ συνεχίζεται η υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο επισημαίνεται πως χρειάζεται περισσότεροι προσπάθεια στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της φορολογίας, κυρίως σχετικά με τη αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων.
 
Για τη Δημόσια Διοίκηση επισημαίνεται ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να καταστεί αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος ο δημόσιος τομέας. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 12.500 υπαλλήλους με το πρόγραμμα κινητικότητας τον Ιούνιο και 25.000 το Δεκέμβριο του 2013. Επίσης τονίζει πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν με ικανοποιητικό βαθμό, αλλά αναφέρεται πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων προς ιδιωτικοποίηση.
 
Για το 2014 η Κομισιόν αναφέρει πως αναμένεται μέτρια ανάκαμψη της τάξεως του 0,6%, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2015 και μετά. Σχετικά με τα αποτελέσματα του 2012 αναφέρεται πως η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους της.
 
Όπως τονίζει, το πρωτογενές έλλειμμα -1,3% του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερο από το στόχο του προγράμματος (-1,5% του ΑΕΠ), ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,3% του ΑΕΠ το 2012 (χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Ads
 

Τονίζει ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για να αποφευχθούν τα «κενά» στον προϋπολογισμό του 2013 και 2014 και για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές έλλειμμα τη διετία αυτή. Παράλληλα σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής προσπάθειας, το 2013 και 2014, έχει ήδη εφαρμοστεί.
 
Η Επιτροπή ωστόσο υπογραμμίζει πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες καθώς  εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στο 1,7% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα κενά αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, το φθινόπωρο.
 
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν το 2012 αποφέρουν αποτελέσματα τόσο στην ευελιξία των μισθών, όσο και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ωστόσο αναφέρεται πως η προσαρμογή των τιμών είναι ανεπαρκής.
 

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Είστε καλοί, αλλά δεν αρκεί

 
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του δημόσιου χρέους, στην έκθεση τονίζεται ότι έχει αλλάξει σημαντικά από το Δεκέμβριο του 2012. Υπό την προϋπόθεση της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μπει σε πτωτική πορεία από το 2014 και μετά, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2021.