Αποκαλυπτικά έγγραφα, που ρίχνουν φως στις ζυμώσεις της περιόδου 1975-1978 με πρωταγωνιστή τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο για την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, φέρνει στο φως η εφημερίδα Καθημερινή.

Ads

Μάλιστα, το σχέδιο που είχαν καταστρώσει στενοί συνεργάτες του τέως σε συνεργασία με στρατιωτικούς φαίνεται πως προέβλεπε ακόμη και τη δολοφονία Καραμανλή. Τα δε έγγραφα προέρχονται από το Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σημειώνεται πως ο Καραμανλής ενημερώθηκε το 1975 για σχεδιαζόμενο βασιλικό πραξικόπημα εναντίον του από τον διοικητή του στόλου αντιναύαρχο Σπύρο Κονοφάο.

Ιθύνων νους της συνωμοσίας φαίνεται πως ήταν ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου,  συνταγματάρχης Μιχαήλ Αρναούτης.

Ads

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η συνωμοσία δεν ήταν στιγμιαία, αλλά διατηρούνταν ενεργή επί δυόμισι χρόνια και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και άλλων πολιτικών.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, η σκοτεινή υπόθεση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1975 και συνεχίστηκε έως τις αρχές του 1978.

Στο δημοσίευμα υπάρχει δε και η αποκάλυψη πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής των συνομιλιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο. Ετσι, τον κατέγραψαν σε μαγνητοταινίες όταν συναντήθηκε με απεσταλμένους αξιωματικών οι οποίοι συνωμοτούσαν στην Αθήνα και έδωσαν όλες τις πληροφορίες –αλλά όχι τις μαγνητοταινίες– στον Καραμανλή.

Την όλη υπόθεση χειρίστηκε ο διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης, εξ απορρήτων από τότε του Ελληνα πρωθυπουργού και διευθυντής του πολιτικού γραφείου.