Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώθηκε η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα.

Ads

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη – Valdis Dombrovskis

«Ξεκινούν μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε επίσης ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης κατέχουμε την πρώτη θέση αναλογικά στους πόρους ως προς τον πληθυσμό και το ΑΕΠ μας, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έργα που προωθούν την ανάπτυξη για όλους.

Ads

Αναφερόμενος στη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της. «Είναι καθοριστικής σημασίας να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μέτρα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Τα προβλήματα αυτά αναζητούν πανευρωπαϊκής λύσεις» σημείωσε.

Διαφορετικά, πρόσθεσε, «η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού». «Εμείς το έχουμε ξαναζήσει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νέα άνοδο του λαϊκισμού να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι στη τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και το μέλλον του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας «που πρέπει να λάβει υπόψη του τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ποτέ δεν σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες γνωρίζουμε «ότι αυτά τα χρήματα είναι συνδεδεμένα».

Από την πλευρά του ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε τα συγχαρητήριά προς την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου και της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να περάσει σε μια πιο πράσινη, πιο καινοτόμο οικονομία. Το πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα που δίνονται σε κράτη μέλη της Ε.Ε.» είπε, σημειώνοντας πως συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή ανεξαρτησία. «Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε.