Την εκταμίευση του ποσού των 20 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, την ίδια στιγμή που το Ταμείο χαρακτηρίζει «διαχειρίσιμο» το ελληνικό χρέος. Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αήμερα, μετά το ράλι στο οποίο επιδόθηκαν χθες λόγω της συμφωνίας για θέσπιση μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα είναι άμεση, πιθανώς και εντός της ημέρας, ανέφερε η πηγή του ελληνικού υπουργείου στο Γαλλικο Πρακτορείο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χορηγήσεις που θα παράσχει η ΕΕ θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παράσχει σε πρώτη φάση ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Το δάνειο από την ΕΕ θα έχει επιτόκιο 3,60%, ενώ η πρώτη δόση που θα εκταμιεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί τόκοι για τα πρώτα 20 δισ. ευρώ της βοήθειας στην Ελλάδα, θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
«Διαχειρίσιμο» χαρακτηρίζει το χρέος της Ελλάδας το ΔΝΤ
Στην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μεσοπρόθεσμα «διαχειρίσιμο» προβαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεση του που έδωσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα. Όπως επισημαίνει ωστόσο η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξησή του ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το χρέος της Ελλάδας πιθανόν να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013 από το 115% του ΑΕΠ που ανήλθε το 2009 και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% έως το 2020. Η αύξηση του χρέους αποδίδεται στο υψηλό έλλειμμα του Δημοσίου, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013.
Ως προς την ανάπτυξη στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.
Τέλος το Ταμείο προβλέπει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πτωτικές τάσεις στο ελληνικό αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με πτώση 2,47 % έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από το εντυπωσιακό χθεσινό ράλι. Την ίδια ώρα το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, διαμορφώνεται στις 482 μ.β.
Υπενθυμίζεται ότι χθες σημαντική άνοδο κατέγραψε τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία στήριξης της ευρωζώνης και του ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ε.Ε. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.779,30 μονάδες, σημειώνοντας εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 9,13%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 332,021 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατάγραψε ανώτερη τιμή στις 1.796,38 μονάδες, ενώ σημείωσε κέρδη έως και 10,18%.
Απώλειες καταγράφονται όμως σήμερα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτωτικά κινούνται οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού, ενώ απώλειες καταγράφουν και τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνο.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,79% και διαμορφώνεται στα 1,2687 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 117,220 γιεν, στο 0,8563 με τη Στερλίνα και στο 1,4092 με το Ελβετικό Φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,05% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 92,375 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6749 με τη Στερλίνα και στο 1,1107 με το Ελβετικό φράγκο.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ διατύπωσε την εκτίμησε ότι «οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης, σημειώνοντας άνοδο των δεικτών, τέτοια που δεν είχαμε δει ανάλογη εδώ και είκοσι χρόνια». «Αυτό ήταν υπερβολικό, θα ξαναπέσουν, η κατάσταση θα ηρεμήσει», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture.
Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή. Απαιτείται ακόμη η επικύρωση της απόφασης από την Κάτω Βουλή, η οποία ωστόσο θεωρείται βέβαιη.
«Επιπρόσθετες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης» από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαίτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ σημείωσε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το μόνο το πρόβλημα.
«Θα πρέπει να ζητηθεί απ’ όλες τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες για την διόρθωση ορισμένων ανισορροπιών που υπάρχουν ακόμη», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.
Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν προειδοποιεί για το χρέος και τα δημοσιονομικά τους τις Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία.
Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos «η Ισπανία και η Πορτογαλία οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου».
Αναφερόμενος στις Γαλλία και Ιταλία, ο Όλι Ρεν, μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζει ότι η Γαλλία και η Ιταλία πάσχουν, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
«Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια, να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα», επισημαίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο Ζαν-Πιερ Ζουγέ, επικεφαλής της γαλλικής Αρχής Χρηματιστηριακών Αγορών δήλωσε σήμερα ότι «οι αγορές της Βρετανίας είναι πιθανόν να πληγούν από την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά το Λονδίνο δεν θα πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν αντιμετωπίσει χρηματοπιστωτική κρίση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >