Έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο των εαρινών συσκέψεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Ads

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησαν να έχουν καλύτερη επαφή οι δύο πλευρές για την ημέρα προς ημέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα έως την 24η Απριλίου, ενώ δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρών στη συζήτηση ήταν και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του δημοσιεύματος των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα είχε υποβάλει ανεπίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ να καθυστερήσει μια πληρωμή δόσης, αλλά και της επακόλουθης διάψευσης της είδησης από το υπουργείο Οικονομικών, που χαρακτήρισε το σχετικό κείμενο ως «ψευδέστατο».

Ads

Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45′. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής», ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι οι σχετικές αναφορές είναι ψευδέσταστες. Όμως και το ΔΝΤ τόνισε πως δεν είναι δυνατή μια αναβολή.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην καταβολή δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποτελεί τρόπο δράσης που θα συνιστούσε στην Ελλάδα στην παρούσα συγκυρία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα να συνεχίσουν να εργάζονται με ταχύτερο ρυθμό.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται για την κατάσταση ρευστότητας όλων των οφειλετών της και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. «Ποτέ μία προηγμένη οικονομία δεν έχει ζητήσει καθυστέρηση στην καταβολή δόσης» είπε, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι το Ταμείο θα πρέπει να προστατεύσει τη φήμη του. Πρόσθεσε ότι οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα». 

Σημειώνεται πως ο Γ. Βαρουφάκης επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με αξιωματούχους, στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που διοργανώνει ο Λευκός Οίκος.