Η πρώτη κακοκαιρία του Φθινοπώρου, υπό την ονομασία «Ιανός», καταφθάνει από την Πέμπτη και, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.

Ads

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που ξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Αναλυτικά:

  • Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
  • Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα, πάντως, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας. Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Χαρδαλιάς: Πρόκειται για «Μεσογειακό Κυκλώμα»

Ads

«Οι επιπτώσεις του “Ιανού” θα είναι παρεμφερείς με αυτές μίας κακοκαιρίας», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση για τον «Ιανό» και ανέφερε πως πρόκειται για «μεσογειακό κυκλώνα», που μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος. «Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο», σημείωσε και πρόσθεσε πως ενδέχεται να προκληθούν ζημιές όπως βλάβες σε στέγες και πτώσεις στύλων της ΔΕΗ. «Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής οδηγίες: Σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, να αποφύγουν τους υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να ασφαλίσουν ερμητικά τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους είτε πεζή είτε με αυτοκίνητο».