Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για αύριο (Δευτέρα) το πρωί στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Eurogroup, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της ευρωζώνης για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινή λύση και δεν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο 2ο πρόγραμμα, όπως είχαν σχεδιάσει οι Γάλλοι, με αποτέλεσμα οι αγορές να αγωνιούν και οι οίκοι αξιολόγησης να απειλούν.

Ads

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν με αντικείμενο την εμπλοκή σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Σκοπός του Χέρμαν Βαν Ρομπέι είναι να αποφασιστεί κοινή αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα ζητούν από το Eurogroup να άρει τις «κόκκινες» γραμμές στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και ειδικά τον όρο εκείνο που προβλέπει ότι η όποια λύση δεν πρέπει να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» ενώ σε αυτή την περίπτωση απαιτούν από την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει εάν θα δέχεται ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα.

Ads

Όπως αποδεικνύεται, αναστάτωση προκάλεσε μόνο και η ιδέα των Γερμανών να βάλουν χέρι και οι τράπεζες στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αφού οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν κάτι τέτοιο «πιστωτικό επεισόδιο».

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αγωνιά για γρήγορες αποφάσεις, στο πλαίσιο των οποίων επιδιώκει μείωση του κόστους δανεισμού και από την πλευρά του επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποδείξει ότι προχωρά τα συμφωνημένα.

Στην ατζέντα της αυριανής έκτακτης σύσκεψης βρίσκεται όμως και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η δεύτερη πλέον σε χρέος μετά την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα σπρεντ των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν απότομη άνοδο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ), καθώς εκφράζονται φόβοι για ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης ενώ η ιταλική κυβέρνηση καταγγέλλει κερδοσκοπική επίθεση από τις αγορές.