Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, αλλά και το πώς θα κινηθεί η Αθήνα εν όψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, στις 17-18 Μαρτίου.

Ads

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι οικονομικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε στην Ειδομένη ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα. «Δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ads

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξη Χαρίτσης, ο αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, εκτίμησε ότι αυτοί που έκλεισαν την Βαλκανική Οδό, δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Έκανε επίσης λόγο για εγκληματική στάση αναφερόμενος σε όσους παρακινούν τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, με κίνδυνο της ζωής τους.