Οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου στην έκτακτη υπουργική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο επισήμαναν την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις. Η ελληνική πλευρά σημείωσε ακόμη την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

Ads

Εν τω μεταξύ, μετά από παρέμβαση και πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, την οποία στήριξαν η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα, οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθούν εκτάκτως την Τρίτη στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ που γίνεται στη Ρίγα της Λετονίας.

O Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, από τη Ρίγα τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μία στενή διασυνοριακή συνεργασία των τεσσάρων χωρών προκειμένου να επεξεργαστούμε ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που αφορά στο μεταναστευτικό και το οποίο μέσα στους επόμενους μήνες θα ενταθεί».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το μεταναστευτικό ζήτημα για τις χώρες μας δεν έγκειται απλά στον τομέα του επισιτισμού αυτών των ανθρώπων. Εμπεριέχει ευαίσθητα και σύνθετα προβλήματα και το βάρος αυτών των προβλημάτων οφείλει να το αναλάβει αναλογικά όλη η Ευρώπη.

Ads

Επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και τα νοσοκομεία της είναι υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα από τις πολιτικές της τρόικας, δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος της περίθαλψης αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, γι αυτό όσοι διαπιστώνεται ότι πάσχουν από προβλήματα υγείας θα πρέπει να διανεμηθούν για φροντίδα υγείας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «καθίσταται επίκαιρο το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, που με την ισχύουσα μορφή του επιβαρύνει ανισοβαρώς τις χώρες υποδοχής».