Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄ εξαίρεσην αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι για τη σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου η ΕΚΤ θα αποφασίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (non monetary policy meeting), στις 22 Ιουνίου.

Ads

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, όπως αντανακλάται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων και συμπλήρωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

Ads

Kατά 1 δισ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 68,1 δισ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 68,1 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.