Έτοιμη να εγκρίνει τη χορήγηση δανείων ύψους έως και 60 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια πληροφορία που επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ, την Τετάρτη, αποφάσισε να σταματήσει την απευθείας χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αλλά διατήρησε σε ισχύ τη διαδικασία που τις επιτρέπει να αντλούν χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού ELA.

Από την πλευρά του, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως η ΕΚΤ μπορεί να δεχτεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, εφόσον υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Ο Νοβότνι υπογράμμισε πως η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα “ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς της και δεν αποτελεί ειδική κύρωση για την Ελλάδα”.

“Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να εξαρτηθεί το μέτρο από το αποτέλεσμα μελλοντικών πολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό ήταν ακριβώς που δεν ήθελε το Συμβούλιο”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Αν κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων φθάσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, τότε φυσικά θα είναι και πάλι δυνατή η αγορά ελληνικού χρέους, όμως εμείς δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις”.

Ads