Ηλεκτρονικά συστήματα για την άμεση ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, η ψηφιοποίηση των αρχείων της Ασφάλειας ακόμα και ειδικό «GPS» για άμεση πρόσβαση στο σημείο που χρειάζεται αστυνομική επέμβαση είναι μερικές από τις hi-tech καινοτομίες που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Ελληνική Αστυνομία.

Ads

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται πρώτο σε απορροφητικότητα κονδυλίων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για έργα ηλεκτρονικών και ψηφιακών υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής το υπουργείο ΠροΠο έχει εξασφαλίσει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία έργων υψηλής τεχνολογίας, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί μέσα σε μία διετία.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Έθνους», στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων για την άμεση ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στα αεροδρόμια και στις άλλες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας, καθώς και η άμεση πρόσβαση των πληρωμάτων των περιπολικών σε άλλες βάσεις δεδομένων, όπως είναι οι αριθμοί κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Ηλεκτρονική μορφή θα λάβουν και οι κλήσεις της Τροχαίας, οι οποίες θα καταχωρίζονται αυτομάτως στο σύστημα καταγραφής παραβάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ads

Με τις νέες αυτές τεχνολογίες θα έχουν πλεον τη δυνατότητα στα κέντρα επιχειρήσεων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να βλέπουν στην οθόνη-χάρτη τη θέση κάθε αστυνομικού ή πυροσβεστικού οχήματος, καθώς και προς ποια κατεύθυνση κινείται.

Μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των τεχνολογίων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι και η ψηφιοποίηση των αρχείων της Ασφάλειας. Ψηφιακά θα γίνουν και τα βιβλία συμβάντων των αστυνομικών τμημάτων, όπου καταγράφονται τα γεγονότα του 24ώρου.

Επιπλέον, προωθείται η ηλεκτρονική καταγραφή του ιστορικού κάθε οχήματος της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής, για τα οποία σήμερα κανένας δεν ξέρει πόσες είναι οι δαπάνες συντήρησης τους. Από την καταγραφή αυτή θα μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για κάθε όχημα, ενώ εκτιμάται ότι θα μπει φραγμός στην κομπίνα που γίνεται με τα καύσιμα των υπηρεσιακών οχημάτων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τέλος, το πρόγραμμα φέρεται να έχει εφαρμογή και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά το ζητούμενο.