Νέα στοιχεία για την πιθανή εμπλοκή του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο στο σκάνδαλο των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα φέρνει το φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Πρόκειται για τριμηνιαίες εκθέσεις που συνέτασσε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών και εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου, με αποδέκτη τον Γκρίλο, που τότε ήταν διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Ads

Ειδικότερα, ο Ευσταθίου υποστηρίζει ότι, μόνον από το ύψος της προμήθειάς του, η ηγεσία της STN ATLAS θα έπρεπε να είχε γνώση για τη δωροδοκία.

Επιπλέον, σε μία από τις εν λόγω εκθέσεις, που φέρει την ημερομηνία 30 Ιουνίου 2000, γίνεται αναφορά σε συνάντηση του Ούλριχ και δύο μάνατζερ της STN ATLAS με τον Αντώνη Κάντα, τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που φέρεται να δωροδοκήθηκε από τον Παναγιώτη Ευσταθίου. Ως αντικείμενο της συνομιλίας Γκρίλο – Ευσταθίου η έκθεση αναφέρει: «Πορεία και τις προτεραιότητες (Status und Prioritäten) τρεχόντων προγραμμάτων της STN ATLAS στην Ελλάδα».

Δεν θυμάται ο Γκρίλο

Σε επικοινωνία που είχε το Der Spiegel με τον Ούλριχ Γκρίλο, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, δήλωσε ότι δεν θυμάται μετά  από σχεδόν 14 χρόνια εάν διάβαζε αυτές τις εκθέσεις και ποιοι ήταν οι συνομιλητές του όταν επισκέφτηκε την Αθήνα.

Ads

Πάντως ανέφερε ότι «μια τυπική επίσκεψη στον ανώτατο προμηθευτή», δηλαδή στον Αντώνη Κάντα, δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστη.

«Για υποτιθέμενες δωροδοκίες δεν είχα καμία γνώση», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών.

Σημειώνεται ότι το όνομα του Ούλριχ Γκρίλο δεν περιλαμβάνεται στις έρευνες που διενεργούν οι εισαγγελικές Αρχές τόσο στην έδρα της STN ATLAS στη Βρέμη, όσο και στην Αθήνα. Οι εισαγγελίες προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας εμπλέκονται σε δωροδοκία, φοροδιαφυγή και απάτη.

Πηγή: Deutsche Welle