Σε μόλις 16 λεπτά, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (με τους μηχανικούς να κάνουν λόγο για λιγότερο από 15 λεπτά), έκλεισε σήμερα η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στη Δυτική Ελλάδα, αφήνοντας χιλιάδες αιτήσεις εκτός συστήματος καθώς σε ελάχιστα λεπτά είχαν δεσμευτεί τα 51,4 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, συνολικά υποβλήθηκαν 7.985 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.356, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 21.800 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται τίποτα για προβλήματα στη διεξαγωγή της διαδικασίας, πολλές είναι οι διαμαρτυρίες από δεκάδες μηχανικούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς στο σύστημα ούτε μία αίτηση με αρκετούς εξ’ αυτών μάλιστα να λένε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα αντιμετώπισαν όσοι είχαν έδρα στη δυτική Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, πάντως, δεν εστιάζονται μόνο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των Περιφερειών, στις οποίες έχει ανοίξει έως τώρα η πλατφόρμα, όπως έγραφε και το tvxs.gr .

Ads

«κ. Υπουργέ, σε λιγότερο από 15 λεπτά εξαντλήθηκαν οι πόροι 57.000.000 € του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” στην Δυτική Ελλάδα!!!! Άντε να δούμε τί θα ακούσουμε σήμερα… ότι πήγαν όλα καλά;;; Αυτό που ζούμε απλά δεν υπάρχει!!! Δεν καταλαβαίνετε ότι μας προσβάλετε ως μηχανικούς;;; Και αφού φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνετε από λόγια μήπως θα πρέπει κεντρικό ΤΕΕ να λάβει μέτρα;;; Καλά εκεί δεν ακούει κανείς;;;;», δήλωσε με ανάρτηση του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη.

«Στην Αττική εγκρίθηκαν 8.700 αιτήσεις, όταν το πρώτο 5λεπτο είχε ξεκινήσει η επεξεργασία 10.000 αιτήσεων. Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι εξαντλήθηκαν οι πόροι σε 51 λεπτά, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προβληματική λειτουργία του συστήματος. Αν λειτουργούσε αδιάκοπα σήμερα η είδηση θα ήταν ότι οι πόροι εξαντλήθηκαν σε 10 λεπτά. Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική υπάρχουν 600.000 κατοικίες, που έχουν την ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Για φέτος, εγκρίθηκε περίπου το 1% από αυτές. Με τον ρυθμό αυτό θα χρειαστούν 100 χρόνια για να αναβαθμιστούν όλες. Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός του υπουργείου οφείλει να βάλει υψηλότερους στόχους και να ακούσει τους ειδικούς», υποστηρίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης στο  «ethnos.gr», αναδεικνύοντας τα προβλήματα της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Tέλος, η πλαφόρμα του «Εξοικονομώ», επρόκειτο να ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, στις  Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.