Το σχέδιο επανεκκίνησης που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση έχει (τουλάχιστον) δύο άμεσα – μη σταθμισμένα – ρίσκα και μία… δημιουργική και επικίνδυνη ασάφεια. Οι αστάθμητες απειλές εντοπίζονται στις αποφάσεις για ταχεία επαναλειτουργία των σχολείων, Λυκείων και Γυμνασίων, και στο εξίσου ταχύ άνοιγμα των Εκκλησιών όχι μόνον για ατομική λατρεία αλλά και για λειτουργίες. Και η ύποπτη ασάφεια προκύπτει από μια «ισχυρή σύσταση» για αποφυγή… κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε μια χώρα που τελεί μεν υπό υγειονομική κρίση αλλά παραμένει δημοκρατική και ελεύθερη.
Τα σχολεία
Στο μέτωπο των σχολείων, μετά από δύο εβδομάδες διχασμού εντός κυβέρνησης, αλλά και εντός της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των απαιτήσεων των ιδιωτικών εκπαδευτηρίων: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες πως, εκτός από την τρίτη λυκείου που θα επιστρέψει στις αίθουσες στις 11 Μαίου, μία εβδομάδα μετά – στις 18 Μαίου – θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια.
Για τα δημοτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τους στις αρχές Ιουνίου, με υψηλό βαθμό αιρεσιμότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρατούσα άποψη αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση είναι να μην ανοίξουν τα δημοτικά ξανά πριν από τον Σεπτέμβριο – ωστόσο αντίθετη θέση προωθεί το υπουργείο Παιδείας το οποίο εμφανίζεται επιρρεπές στις πιέσεις των ιδιωτών σχολαρχών που… αγωνιούν για την απώλεια διδάκτρων και εσόδων.
Η απόφαση ελήφθη εν μέσω ισχυρών ενστάσεων από την επιστημονική κοινότητα, ενώ εκ των πλέον επιφυλακτικών φέρεται να παραμένει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, και μέλους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη ο οποίος δήλωσε πως το ιδανικό θα ήταν να ξανανοίξουν τα δημοτικά και τα Γυμνάσια τον Σεπτέμβριο τονίζοντας: «Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι τώρα για κάτι τέτοιο».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε χθες το βράδυ την γενικευμένη επαναλειτουργία των σχολείων «αχρείαστο ρίσκο» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «γιατί προχωρά σε αυτή την κίνηση» και τι άλλαξε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν τα σχολεία «υγειονομικές βόμβες». Επίσης, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως η έως τώρα εμπειρία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ενθαρρυντική και επεσήμαναν ειδικά την περίπτωση της Γερμανίας η οποία μία εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία γυμνασίων, λυκείων ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού (R0) έχει ανέβει από το 0,7 ξανά στο 1,0 – επίπεδο, το οποίο θεωρείται σημείο συναγερμού για πιθανή υποτροπή της πανδημίας. Στην Γερμανία, από τις 20 Απριλίου άρχισαν να λειτουργούν ξανά τα γυμνάσια και τα λύκεια, μαζί με κάποια καταστήματα.
Τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν έως το φθινόπωρο ούτε στην Ιταλία, ενώ σε άλλες χώρες που ήδη επαναλειτουργούν όπως η Δανία υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις από τους γονείς που καταγγέλλουν ότι τα παιδιά μετατρέπονται σε πειραματόζωα.
Η εκκλησία
Με κριτήριο το έλασσον πολιτικό κόστος λειτούργησε η κυβέρνηση και στο θέμα της Εκκλησίας. «Οι εκκλησίες ήταν οι τελευταίες που έκλεισαν και από τις πρώτες που ξανανοίγουν», ήταν το σχόλιο από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την πρωθυπουργική ανακοίνωση ότι από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και πως από τις 17 Μαίου θα γίνονται και λειτουργίες με συμμετοχή πιστών.
Το σόου Πρωτοψάλτη το περασμένο Σάββατο στο Μαξίμου και το άλλοθι που έδωσε στους ιεράρχες να απαιτήσουν άμεση επαναλειτουργία των εκκλησιών ήταν εκείνο που έκαμψε και τις τελευταίες αντιστάσεις όσων εντός κυβέρνησης επέμεναν σε πιο προσεκτική διαχείριση της υπόθεσης των εκκλησιασμών. Εδώ, οι ίδιες πηγές της αντιπολίτευσης λένε απλώς «ο… Θεός να βάλει το χέρι του, όταν θα έρθει και η στιγμή της θείας κοινωνίας». Και επισημαίνουν την αντιδιαστολή ανάμεσα στην στάση της ελληνικής πολιτείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας και σ’ εκείνη του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Ο οποίος χθες διαμήνυσε στους επισπεύδοντες της θρησκευτικής λατρείας πως «δεν θα πάμε να κάνουμε οτιδήποτε και να παλιννοστήσει ο κορωνοϊός και αύριο να κατηγορηθεί η Εκκλησία ότι αυτή επίσπευσε την επαναλειτουργία των εκκλησιών .. Και αντί, να στραφεί ο λαός μας στις δουλειές του και στους σωστούς ρυθμούς να κάνουμε εμείς τις κηδείες του λαού μας».
Η… μη νυχτερινή κυκλοφορία
Στους παράγοντες υψηλού – καίτοι διαφορετικού – κινδύνου του κυβερνητικού σχεδίου εξόδου από το lockdown, εντάσσονται μάλλον και τα πιθανά… νυχτοπερπατήματα του κορονοϊού. Κοινώς, είναι απορίας άξια και χρίζει άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση η «ισχυρή σύσταση» που περιλαμβάνεται στο manual της Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή της νυχτερινής κυκλοφορίας.
«Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 πμ έως τις 6 πμ», αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο οδηγιών και, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο… ιός μεταδίδεται πιο εύκολα τη νύχτα, η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις. Ειδάλλως, η σύσταση παραπέμπει σε απαγορεύσεις άλλων εποχών και πρακτικών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >