Την έκδοση τίτλων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Κατόπιν θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδόσεις τίτλων έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 

Ads

Στόχος του υπουργείου είναι η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής – τον Αύγουστο του 2018 – παράλληλα με την σταθερή αποκατάσταση της πρόσβασης της στις αγορές και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης.

Ήδη τα πρώτα επιτυχημένα τεστ εξόδου της χώρας στις αγορές, με την έκδοση ομολόγων το περασμένο καλοκαίρι και το swap καθώς και οι προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2018 δημιουργούν το πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου αυτού. 

Προάγγελο θετικών εξελίξεων θεωρείται η σημαντική αποκλιμάκωση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες σε ότι αφορά τους δεκαετείς τίτλους έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το 4% ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εξόδους στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Ads