Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον Στέλιο Κούλογλου για δύο δημοσιεύματά του Τvxs.gr, το πρώτο με τίτλο «Novartis: Ο μυστικός λογαριασμός στην Ελβετία και ο πρώην υπουργός που ζήτησε να καταθέσει ως “προστατευόμενος μάρτυρας”» και το δεύτερο με τίτλο «Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο πρώην υπουργός που ζήτησε να καταθέσει στο FBI ως “προστατευόμενος μάρτυρας”».

Ads

Στο πρώτο δημοσίευμα, χωρίς να κατονομάζεται, αναφερόταν πως «πρώην υπουργός», που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να καταθέσει ως «προστατευόμενος μάρτυρας». Το όνομα του Μ. Σαλμά αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον τηλεοπτικό σταθμό του «ANT1», ύστερα από σχετική αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου. Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Tvxs.gr, ανέφερε πως σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες ο εν λόγω υπουργός είναι ο Μάριος Σαλμάς, για να ακολουθήσει η απάντηση από τον κ. Κούλογλου: «Οι πληροφορίες σας είναι σωστές». Στη συνέχεια αναρτήθηκε το δεύτερο δημοσίευμα του Tvxs.gr με τίτλο: «Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο πρώην υπουργός που ζήτησε να καταθέσει στο FBI ως “προστατευόμενος μάρτυρας”», στο οποίο γινόταν αναφορά στα όσα ειπώθηκαν στην τηλεοπτική συνέντευξη αλλά και στην παρέμβαση του κ. Σαλμά σε αυτή, όπου διέψευσε τις πληροφορίες.

Ειδικότερα ο Μάριος Σαλμάς, όπως επαναλαμβάνει και στην εξώδικη διαμαρτυρία, ισχυρίζεται πως ουδέποτε ήρθε σε επαφή με στελέχη του FBI και ουδέποτε ζήτησε να ενταχθεί σε καθεστώς «προστατευόμενου μάρτυρα». Όπως αναφέρει οι επαφές που είχε ήταν με τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη, ο οποίος εκπροσωπεί νομικά τα τρία στελέχη της εταιρείας που υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα έχουν καταθέσει στοιχεία στο FBI, αλλά και με στελέχη δικηγορικού γραφείου της Ουάσινγκτον που «μου ζήτησαν να καταθέσω στην Αμερική ως “μάρτυρας επιβεβαίωσης” και όχι ως “προστατευόμενος μάρτυρας”», αίτημα, που όπως γράφει, «απέρριψε».

Ο Μάριος Σαλμάς στο εξώδικο που απέστειλε στο Tvxs.gr αναφέρει: «Διαμαρτύρομαι για την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά σας που είχε ως σκοπό την προσβολή της προσωπικότητάς μου, κυρίως δε της τιμής και της υπόληψής μου, όσο και του ήθους μου ως βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου και μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, κατά παράβαση τόσο των διατάξεων των άρθρων 57, 59, 914, 919, 920 και 932 όσο και αυτών των άρθρων 362 – 363 του Π.Κ.».

Ads

«Σας καλώ όπως, εντός διαστήματος δέκα ημερών από τη λήψη της παρούσας, να επανορθώσετε την σε βάρος μου προσβολή, αφενός μεν, μέσω της οριστικής απόσυρσης του σχετικού κειμένου από την ιστοσελίδα σας, αφετέρου δε της ανάρτησης νεότερου, ρητού, ανακλητικού και αποκαταστατικού δημοσιεύματος, και μάλιστα στην ίδια θέση ως κεντρική είδηση όπως αναρτήθηκε το συκοφαντικό πραναφερθέν δημοσίευμα, στο οποίο θα αναφέρετε ότι “ανακαλούμε τα όσα ψευδή και ανυπόστατα αναφέρονται στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 12.02.2018 με τίτλο: Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο ο πρώην υπουργός που ζήτησε να καταθέσει στο FBI ως προστατευόμενος μάρτυρας”».

Ο κ. Σαλμάς σημειώνει πως σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλασσόμενος ρητώς παντός νόμιμου δικαιώματός του, θα προβεί στη λήψη παντός νόμιμου μέτρου. Παρότι ο Στέλιος Κούλογλου δεν αποτελεί πλέον μέλος της συντακτικής ομάδας του Tvxs.gr ούτε συμμετέχει στη διαμόρφωση της δημοσιογραφικής του πολιτικής, δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρη την εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Σαλμά για λόγους δεοντολογίας και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος. Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Κούλογλου να απαντήσει στα όσα αναφέρει ο κ. Σαλμάς. Η απάντηση του δημοσιεύεται παρακάτω.

image

image

image

Η απάντηση του Στέλιου Κούλογλου

Ένα χρόνο μετά (!) τη συνέντευξή μου στον Αντέννα και το σχετικό ρεπορτάζ του Tvxs, o κ. Σαλμάς αποφάσισε να στείλει το παραπάνω εξώδικο. Δεν ξέρω αν αυτό σχετίζεται με τις επερχόμενες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αλλά δεν θέλω να κάνω υποθέσεις πάνω σε αυτό. Ο κ. Σαλμάς παραδέχεται στο εξώδικο ότι ήρθε σε επαφή με τον κ. Παύλο Σαράκη που εκπροσωπεί τους 3 προστατευόμενους μάρτυρες από το FBI καθώς και με δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον, που προφανώς- αν έκλεινε η συμφωνία- θα τον παρέπεμπε στο FBI. Είναι γεγονός ότι ο κ. Σαλμάς θα κατέθετε ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» καθώς προστατευόμενοι μάρτυρες μπορεί να γίνουν μόνο εργαζόμενοι στην εταιρεία. Αλλά και οι μάρτυρες επιβεβαίωσης σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο υπάγονται σε παρόμοιο καθεστώς , όπως ακριβώς και οι προστατευόμενοι. Πρέπει να πουν όλη την αλήθεια  στο FBI, ενώ αν αποκρύψουν το παραμικρό  χάνουν τα προνόμια και τη προστασία που απολαμβάνουν οι μάρτυρες, προστατευόμενοι ή επιβεβαίωσης. Είναι λάθος μου ότι δεν έκανα τη νομική διάκριση, αλλά η ουσία είναι ότι ο κ. Σαλμάς συζήτησε να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη. Παραδέχεται σαφώς ότι ήξερε και ξέρει πολλά.

Αυτό γράφει  άλλωστε στο βιβλίο για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας που εξέδωσε με τίτλο «Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο» και επανέλαβε στη παρουσίαση του βιβλίου, όταν έκανε λόγο για «εγκληματικά λάθη» στον τομέα της υγείας και τη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων: «Προσωπικά έμαθα πόσο ισχύ έχει ένας Υπουργός. Απεριόριστη. Με μία υπογραφή μου επηρέαζα τις τιμές φαρμάκων σε 18 χώρες στον πλανήτη που είχαν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς. Φανταστείτε όμως ότι τις τιμές φαρμάκων που υπέγραφε τα προηγούμενα χρόνια ο Υπουργός τις καθόριζε ένα παιδί στον υπολογιστή του χωρίς να έχει καμία σχέση με το κράτος. Όταν αυτό το άλλαξα και έφτιαξα διαφανές σύστημα τιμών στον ΕΟΦ, ο ΕΟΠΥΥ κέρδισε σε μία μέρα 500 εκ. ευρώ ». Υποθέτω ότι ξέρει ότι «δωράκια » που χάριζαν σε εταιρείες(μόνο στην Ελλάδα) 500 εκ ευρώ σε μία μέρα, δίδονταν με το αζημίωτο..

Στις καταθέσεις του στη Δικαιοσύνη, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» αναφέρει για τον κ. Σαλμά ότι «ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών… ότι ο Μάριος Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών… σε μία περίπτωση αμέσως, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ». Επειδή ο Αναστασίου αποδείχθηκε ότι ήταν ο επικεφαλής της Novartis  Κ.Φρουζής η κατάθεση του δεν έχει καμία αξία. Μπορεί ο κ. Φρουζής να «έδωσε» τον κ. Σαλμά για να τον εκδικηθεί, επειδή ο τελευταίος έδωσε στοιχεία εναντίον του.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στην κατάθεσή του αναφέρει: «Στη συνέχεια των όσων έχω καταθέσει σας αναφέρω πως όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας.

[…] Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβάρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό».

Eίναι πιθανό λοιπόν, όπως αναφέρει ο μάρτυρας του οποίου η αξιοπιστία καθόλου δεν αμφισβητείται, ο κ. Φρουζής να «ισχυρίστηκε» ότι τα παρέδωσε στον κ. Σαλμά, που όπως προκύπτει -τουλάχιστον από αυτήν τη κατάθεση- δεν ευνόησε τη Novartis. Εύχομαι η  ελληνική Δικαιοσύνη να απαλλάξει τον κ. Σαλμά  και -το κυριότερο- ότι ο τελευταίος θα πει κάποια στιγμή στους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενος όλα όσα γνωρίζει. Και να εξηγήσει γιατί ο κ. Σαμαράς τον απομάκρυνε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

ΥΓ Για κάποιον περίεργο λόγο, ο κ. Σαλμάς ζητάει από εμένα να στείλω διευκρινιστική επιστολή στον Αντέννα. Γιατί άραγε δεν το κάνει ο ίδιος -ή και να στείλει εξώδικο ζητώντας την αποκατάσταση του – όταν μάλιστα το όνομα του δεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά από εμένα αλλά από τον Ν. Χατζηνικολάου