Ήταν έξι χρόνια πριν, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο Killah P, γνωστός για την αντιφασιστική μουσική και δράση του στις γειτονιές του Πειραιά, έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά στο Κερατσίνι. Δολοφονήθηκε για τις ιδέες του, για τους αγώνες του και για τους στίχους του. 

Ads

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η επέτειος του θανάτου του Παύλου Φύσσα συμπίπτει με την κορύφωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης που βρέθηκε στο εδώλιο για να δικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, ακριβώς λόγω της δολοφονίας του και παρότι είχε δολοφονήσει και στο παρελθόν, είχε χτυπήσει, είχε τρομοκρατήσει. Οι όποιες προσπάθειες συγκάλυψης της δολοφονίας του, ότι τάχα έγινε για το ποδόσφαιρο, έπεσαν στο κενό. 

Κι έπεσαν στο κενό εξαιτίας των ανθρώπων που αποφάσισαν να τα βάλουν με το ναζιστικό τέρας, οι φίλοι, οι συγγενείς του Παύλου και το αντιφασιστικό κίνημα. Στη δίκη η Χρυσή Αυγή ξεγυμνώθηκε. Οι προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ – όπως κι αυτές αυτών που τη χρηματοδοτούσαν – να της προσδώσουν life style χαρακτήρα και να την νομιμοποιήσουν κατέρρευσαν. 

Τα στοιχεία συντριπτικά. Μια καθαρά εγκληματική οργάνωση με ναζιστική δομή και στην κορυφή τον Φύρερ Μιχαλολιάκο από τον οποίο περνούσαν όλες οι αποφάσεις, δίνονταν όλες οι εντολές για όλα τα χτυπήματα των ταγμάτων εφόδου. Βίντεο και φωτογραφίες ντοκουμέντα από τις μυήσεις, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς υπό τους ύμνους της ναζιστικής Γερμανίας, έβαλαν τέλος στα χρυσαυγίτικα αφηγήματα περί δήθεν πατριωτισμού. Παρομοίως αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τη δολοφονία του Παύλου. Μεταξύ των οποίων και το βίντεο από τη μοιραία βραδιά που έδωσε στη δημοσιότητα το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture. 

Στη δίκη πολύ σημαντική δουλειά έκαναν η πολιτική αγωγή, οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα και οι μάρτυρες κατηγορίας. Τον δικό του ξεχωριστό ρόλο όμως είχε το αντιφασιστικό κίνημα. Σύμβολό του, η μητέρα του Παύλου, Μάγδα. Η Μάγδα Φύσσα που έχασε το παιδί της αλλά δεν το έβαλε κάτω. Αποφάσισε να διεκδικήσει δικαιοσύνη για το θάνατό του, αποφάσισε να παλέψει και για το θάνατο του φασισμού που σκότωσε το παιδί της. Η Μάγδα Φύσσα. Μάγδα με το «μ» κεφαλαίο, Μάνα με το «μ» κεφαλαίο, Άνθρωπος με το «α» κεφαλαίο, Αγωνίστρια με «α» κεφαλαίο.

Ads

image

image

«Όλα τα παιδιά που ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ, μαζί και η Χρύσα, σημαδεύτηκαν για πάντα. Όμως δεν είναι το ίδιο με το να περιμένεις κάθε βράδυ να ακούσει το κλειδί στην πόρτα. Δεν το λέω εγωιστικά, αλλά είναι νέα παιδιά και υποχρεωτικά θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Όμως τόσα παιδιά – και όχι μόνο όσα έζησαν τον εφιάλτη – με γνώρισαν από τότε και ήρθαν κοντά μου. Δεν θέλω να είμαι αχάριστη. Έχασα τον Παύλο και απέκτησα τόσα παιδιά, και όταν περπατάω στο δρόμο και ακούω να με φωνάζουν “μάνα” και να με πιάνουν από τον ώμο, αυτό είναι για εμένα συγκλονιστικό», είπε χθες σε δηλώσεις της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η δράση του αντιφασιστικού κινήματος ήδη κατάφερε μια σημαντική νίκη. Την πολιτική και κοινωνική ήττα της Χρυσής Αυγής. Μετά από έξι χρόνια αγώνα η ναζιστική οργάνωση πετάχτηκε εκτός Βουλής και δείχνει να αποσυντίθεται στα εξ ων συνετέθη. Τα γραφεία της κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα αρχηγικά της στελέχη, μαζί με τον Φύρερ Μιχαλολιάκο προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να διασωθούν. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι σημαντική η έκβαση της δίκης και η απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης. 

Η Χρυσή Αυγή δεν έχει εξαφανιστεί. Δυστυχώς και παρά την παρακμή της έβγαλε ευρωβουλευτή και εξέλεξε μέλη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτοί που την επικρότησαν, αυτοί που την «έσπρωξαν», αυτοί που τη βοήθησαν, αυτοί που μιλούσαν για μια σοβαρή Χρυσή Αυγή, βρήκαν άλλες «πολιτικές στέγες» – κάποιοι βρίσκονται τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι στα έδρανα του Κοινοβουλίου – και επιπλέον προσπαθούν να καρπωθούν και τα όποια θετικά αποτελέσματα μιας δίκης με την οποία καμία σχέση δεν έχουν. 

Αφού τα ξυρισμένα κεφάλια έφυγαν και οι ακροδεξιές γραβάτες ήρθαν, το αντιφασιστικό κίνημα εμμένει και επιμένει και η κοινωνία έχει πολύ δουλειά να κάνει για να εξαλείψει το φίδι του ναζισμού, φασισμού, ρατσισμού. Έτσι ο «Έκτος Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης» είναι διπλά σημαντικός. 

Η οικογένεια Φύσσα διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις και συζητήσεις τις προηγούμενες μέρες. Με κεντρικό σύνθημα «Σιγά μη Φοβηθώ» πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα είδη μουσικής, με έναν κοινό στόχο, τη μάχη κατά του φασισμού.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα κορυφώνονται σήμερα Τετάρτη, με την αντιφασιστική πορεία που θα ξεκινήσει στις 17:30 από το μνημείο του στο Κερατσίνι με προορισμό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Την πορεία στηρίζουν οι γονείς του Παύλου Φύσσα ενώ κάθε χρόνο συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι επιδιώκοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φασισμό.

image