Μπορεί να αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία η μετατροπή των επιχειρήσεων εστίασης σε ελεγκτές εμβολιασμού, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ανακοίνωσε. Από 15 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια και καφέ, που θέλουν να αξιοποιήσουν τους κλειστούς χώρους που διαθέτουν, θα πρέπει να τους δηλώνουν ως «χώρους για εμβολιασμένους, covid free» με δικαίωμα πληρότητας έως και 60% ή «μικτούς χώρους» με δικαίωμα πληρότητας μόλις 25%.

Ads

Ωστόσο από τις ανακοινώσεις Γεωργιάδη-Γεραπετρίτη δημιουργούνται τόσα πολλά ερωτηματικά, που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα. Δημιουργείται εκ νέου λοιπόν η υποψία ότι η κυβέρνηση έκανε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις περισσότερο για να πιέσει κόσμο να εμβολιαστεί, παρά για να εφαρμόσει όντως τα ανακοινωθέντα.

Μερικά από τα ερωτήματα-προβληματικά σημεία του διαχωρισμού των χώρων εστίασης σε «covid free» και «μικτούς» είναι τα εξής:

► Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπουργών, οι εσωτερικοί χώροι των «covid free» επιχειρήσεων εστίασης προορίζονται μόνο για παρέες ή δυάδες των οποίων όλα τα μέλη είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Με 35% του ελληνικού πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, πόσες τέτοιες παρέες υπάρχουν;

Ads

► Υπονοείται ότι ένα μέλος του προσωπικού θα εκτελεί χρέη υγειονομικού ελεγκτή για όσους πελάτες επιθυμούν να καθίσουν στους εσωτερικούς χώρους. Στις μεν «covid free» επιχειρήσεις θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης, στις δε «μικτές» θα ελέγχει τα παραπάνω αλλά και τα τεστ των θαμώνων που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα: Θα υπάρχει τρόπος διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πελατών; Αν έρθουν πολλοί ταυτόχρονα και μπαίνουν μέσα, τί θα προλάβει να κάνει ο ένας εργαζόμενος-ελεγκτής; Αν κάποιος πελάτης αντιδράσει, θα πρέπει ο εργαζόμενος-ελεγκτής να εκτελέσει και χρέη πορτιέρη που κάνει face-control; Μαγαζάτορες με τους οποίους μιλήσαμε ήδη λένε ότι «εμείς δε θα κάνουμε τους αστυνομικούς, επειδή το θέλει ο Γεωργιάδης».

► Στις επιχειρήσεις εστίασης με τακτικούς πελάτες – η πλειοψηφία των εστιατορίων και καφέ έχει τέτοιους – πόσο εύκολο είναι για τον εργαζόμενο-ελεγκτή να πει μια μέρα στον τακτικό πελάτη, «ξέρετε, από σήμερα είμαστε επιχείρηση αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή πρόσφατα νοσήσαντες. Αν δεν έχετε τα σχετικά πιστοποιητικά, δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε…» Όποιος έχει εργαστεί έστω και μία ημέρα σε επιχείρηση εστίασης ξέρει ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

► Στις «covid free» επιχειρήσεις, θεωρείται σχεδόν αυτονόητο – το είπε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Καββαθάς στον ρ/σ Real FM – ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι ή με αντισώματα λόγω πρόσφατης νόσησης. Συνεπώς μια επιχείρηση μπορεί να δηλωθεί ως «covid free» αφού πρώτα υποχρεώσει όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί – είναι νόμιμο; – και αφού παρέλθουν δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του τελευταίου εργαζόμενου. Πόσες επιχειρήσεις μπορούν να το κάνουν αυτό μέχρι 15 Ιουλίου;

► Ποιές θα είναι οι κυρώσεις για μια δηλωμένη «covid free» επιχείρηση στην οποία κατά τον έλεγχο βρίσκεται ένας μη πλήρως εμβολιασμένος πελάτης; Θα είναι τα πρόστιμα ανάλογα του αριθμού τους; Θα υπάρχει δηλαδή πρόστιμο ανά «μη εμβολιασμένο κεφάλι»;

► Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καββαθάς είπε ότι οι ανακοινώσεις Γεωργιάδη-Γεραπετρίτη δίνουν μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει έως τώρα κλειστές επειδή διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Δεν είπαν όμως οι υπουργοί, κατόπιν τούτου, μπορούν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές και να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή εφόσον κρίνουν ότι η λειτουργία τους δε θα είναι βιώσιμη είτε ως «covid free» είτε ως «μικτή»;

Στα ερωτήματα-προβληματικά σημεία δεν αναφερόμαστε ακόμα στο τί θα συμβεί εάν το μέτρο ισχύει μέχρι τα πρωτοβρόχια, όταν οι εσωτερικοί χώροι θα γίνουν μοναδική επιλογή. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε πιάσει το τείχος συλλογικής ανοσίας.