«Οι εργαζόμενοι σε ελληνικό νοσοκομείο είναι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ολλανδικής εφημερίδας Volkskrant. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: όποιος θέλει να πάρει μία ιδέα για τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μπορεί να κοιτάξει στις καθυστερήσεις των πληρωμών. Εργαζόμενοι σε νοσοκομείο της Αθήνας δεν έχουν λάβει ακόμα το μισθό του 2012.
 

Ads

«Αυτή είναι η άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με την απειλή για εκούσια ή ακούσια αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, αναζητούνται σκληρά μετρητά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι εταιρείες, δημόσιο και ιδιώτες δεν θέλουν να πληρώνουν ή να πληρώνουν όσο το δυνατόν αργότερα», γράφει η Volkskrant και συνεχίζει:
 
Σε μία έκθεση σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμών, η εφημερίδα The Wall Street Journal αναφέρει πως η ελληνική οικονομία παραλύει όλο και περισσότερο. Θλιβερό γεγονός το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ένα από τα καλύτερα ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα.
 
Έξι μήνες χωρίς μισθό
 
Το νοσοκομείο απασχολεί 1.150 εργαζομένους που κατά το 2012 δεν έχουν πάρει ακόμα κανένα μισθό. Στα τέλη Μαΐου, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι έλαβαν την τελευταία πληρωμή των μισθών τους για το Δεκέμβριο του 2011. Το νοσοκομείο οφείλει δεκάδες εκατομμύρια σε προμηθευτές και τράπεζες και με τη σειρά του αναμένει να λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα WSJ.
 
«Ο μοναδικός λόγος που το νοσοκομείο είναι ακόμα ανοιχτό είναι η απόφαση των εργαζομένων που είναι διατεθειμένοι να το κρατήσουν ανοικτό», δηλώνει ένας Αμερικανός διοικητικός, ο οποίος εργάζεται ως διευθυντής στο νοσοκομείο.
 
Τα προβλήματα είναι ενδεικτικά για την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την επιθεώρηση εργασίας.
 
Κανένας δεν πληρώνει
 
Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας μικρών επιχειρήσεων, ανέφερε στην εφημερίδα WSJ ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ παίζει μεγάλο ρόλο. «Ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, κανένας δεν θέλει να πληρώσει: φόρους, μισθούς, προμήθειες».
 
Με τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου και με την αβεβαιότητα σχετικά με την εκταμίευση της διεθνούς βοήθειας έκτακτης ανάγκης, η οικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται όλο και περισσότερο σε πιο δύσκολη κατάσταση.