Στη δημοσιότητα δίνουν το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης βασικά σημεία ή ακόμη και ολόκληρα τα κείμενα των πορισμάτων τους για την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Σημειώνεται πως οι παραπάνω κινήσεις έρχονται με φόντο τις διαρροές εκ μέρους της ΝΔ που είχαν προαναγγείλει από την Πέμπτη την επιβολή “απορρήτου” στα πορίσματα.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προανήγγειλε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της διεξαγωγής “ανοιχτής” Ολομέλειας, άφησε ορθάνοιχτο όμως το ζήτημα των “απόρρητων” πορισμάτων.

Πηγές ΝΔ: Δεν κάνουμε διαρροές για τα πορίσματα, αλλά οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι τα μέλη που μετείχαν στην επιτροπή θα εξακολουθήσουν να κινούνται θεσμικά και θα αποφύγουν να διαρρεύσουν το τελικό πόρισμα ή τμήμα συμπερασμάτων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ωστόσο πως τα ευρήματα της έρευνας που προηγήθηκε, δείχνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η ΕΥΠ δεν διαθέτουν το παράνομο λογισμικό Predator, ενώ οι επισυνδέσεις των μυστικών υπηρεσιών ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επαρκεις ενδειξεις για χρηση του παράνομου λογισμικου predator απο την ΕΥΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμά του θα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν  επαρκείς ενδείξεις πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έκανε χρήση του παράνομου λογισμικού Predator προκειμένου να προβεί σε παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων.

Ακόμη, θα κάνει λόγο για δίδυμο σκάνδαλο, καθώς μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε και σε ένα δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης μέσα από την αντισυνταγματική επίκληση του δήθεν απορρήτου για κομβικούς μάρτυρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμα κόμμστος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνεται αναφορά και στον αποκλεισμό/προστασία πρωταγωνιστών του σκανδάλου που παρά την επιμονή σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προστατεύθηκαν από τη ΝΔ με εντολή Μητσοτάκη, και δεν προσήλθαν να καταθέσουν.

ΚΚΕ: Πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και αποπροσανατολισμός

Πλήρη συγκάλυψη της αλήθειας και επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα κομβικά ζητήματα, που έπρεπε και πρέπει να αναδειχθούν στον λαό, καταγγέλλει το ΚΚΕ στο πόρισμά του.

Ο Περισσός σημειώνει πως η Εξεταστική δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις συνακροάσεις που εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει επανειλημμενα.

Επ’ αυτού ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος επαναφέρει μια σειρά από ερωτήματα.

Παράλληλα, στηλιτεύει εκ νέου το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στην επιτροπή ως μάρτυρες πρόσωπα που πρότεινε.

Τέλος, καυτηριάζει και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., τα οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορεί για «στρέβλωση» και «συσκότιση της αλήθειας» επειδή κατά το ΚΚΕ προσπάθησαν «να παρουσιάσουν τα «σκάνδαλα» των υποκλοπών ως ελληνικό φαινόμενο, ως «εξαίρεση» στην Ευρώπη, που μάλιστα «εκθέτει διεθνώς τη χώρα», την ώρα που οι παρακολουθήσεις, και με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, απασχολούν τα τελευταία χρόνια πλήθος ευρωπαϊκά κράτη και οργανισμούς αλλά και ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Συνολικά αποκρύφτηκε η ουσία, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΕΕ και των οργάνων της, όπως η Europol, στην ένταση της παρακολούθησης και επιτήρησης του λαού» καταλήγει.

ΜέΡΑ25: Πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος

Τέλος, το ΜέΡΑ25 στο κείμενό του κάνει λόγο για «μη πόρισμα», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να αποτελεί αποκάλυψη “κρατικού μυστικού” και τίποτα που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περίφημη “εθνική ασφάλεια”».

Υπογραμμίζει δε πως το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί από όλη την παρούσα διαδικασία είναι η πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Το ΜέΡΑ25 σημείωνει ότι «το θεσμοποιημένο καθεστώς του λεγόμενου “απορρήτου” χρησιμοποιείται από τους μηχανισμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη μόνο προσχηματικά και καταχρηστικά, σαν εργαλείο συσκότισης και συγκάλυψης, αποτελεί σήμερα στοιχειώδες καθήκον κάθε δημοκρατικού κόμματος να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής. Ακριβώς επειδή η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση. Ο λαός μας έχει δικαίωμα να μάθει και δεν θα του το στερήσει κανείς».