Με διαφωνίες ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν την Ελλάδα στο καθεστώς των Μνημονίων. Αιχμή του δόρατος το αν οι συνεδριάσεις θα αναμεταδίδονται ζωντανά ή όχι με ΝΔ και Ποτάμι να εκφράζουν την αντίθεση τους. Διερεύνηση μέχρι και σήμερα ζητούν αντιπολίτευση και Λαπαβίτσας.

Ads

Η συνεδρίαση ξεκίνησε επεισοδιακά με τα μέλη της Επιτροπής να έρχονται σε αντιπαράθεση για το αν θα είναι ανοιχτές ή όχι οι συνεδριάσεις. Στην πρόταση να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις την αντίθεση τους εξέφρασαν η ΝΔ και το Ποτάμι, με τα στελέχη τους να ψηφίζουν «παρών» κατά την σχετική ψηφοφορία. Τελικά αποφασίστηκε να είναι ανοικτές με τη ψήφο των υπόλοιπων κομμάτων.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσής της εξέτασης ακόμα και με την κλήση ξένων εμπειρογνωμόνων ή εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και χωρίς να αποκλείεται η παρουσία πρώην πρωθυπουργών αν χρειαστεί.

Το στίγμα για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής έδωσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βίτσας που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ ως προς τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις». Ο Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και στις διαφωνίες που εκφράστηκαν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για το αν πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα. «Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ads

Θέμα χρονικής επέκτασης της έρευνας από αντιπολίτευση και Λαπαβίτσα

Το θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, πρόταση στην οποία συμφώνησαν Ν.Δ., Ποτάμι και ΚΚΕ που υποστήριξαν ότι πρέπει να διερευνηθούν τόσο η περίοδος πριν την εκλογή της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2009, όσο κι η περίοδος διακυβέρνησης της σημερινής κυβέρνησης.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε ότι η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής έχει ήδη προσδιορίσει την περίοδο διερεύνησης με την οποία θα ασχοληθεί η Επιτροπή, ενώ στηλίτευσαν την προσπάθεια των της αντιπολίτευσης να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Επιχειρείται «χάριν σκοπιμοτήτων» να βγει η Εξεταστική Επιτροπή εκτός θέματος, σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο θα πρέπει, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι 6 Οκτωβρίου, με δυνατότητα, αν χρειαστεί, δίμηνης παράτασης.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια