O πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ρουμπάτης κατέθεσε την Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ο κ. Ρουμπάτης φαίνεται να τόνισε  πως οι πολιτικοί δεν εμπεριέχονται στην διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων, ενώ τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν γίνεται να μην γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, καθώς ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ ενημερώνει είτε προφορικά είτε με σημείωμα τoν πρωθυπουργό.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να ανάφερε ότι δεν υφίσταται νόμιμη παρακολούθηση βουλευτή ή πολιτικού, προσώπου τονίζοντας ότι αυτό δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να δήλωσε επίσης ότι υιοθέτεί στο σύνολό της την άποψη που έχει διατυπώσει δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με το αν είναι συνταγματικά επιτρεπτή παρακολούθηση βουλευτή.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως ενώπιον της επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο. Τόνισε ότι κανένα στέλεχος της υπηρεσίας δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο απέναντι σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή τέτοιου χαρακτήρα, όπως είναι η Εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Δεν ισχύει κανένα απόρρητο», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (2012-15), Θεόδωρος Δραβίλλας, κατά τη κατάθεσή του την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή «άδειασε» τον αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ακυρώνοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί απορρήτου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να υποστήριξε ότι ο ίδιος θα είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό σε περίπτωση παρακολούθησης πολιτικού προσώπου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΥΠ δεν έχει τη δυνατότητα από τον νόμο να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους.

► Διαβάστε επίσης: Κατάθεση Ρουμπάτη στην Εξεταστική για το 2015: «Η τρόικα ήξερε τα πάντα – Ξένες δυνάμεις ήθελαν τον πλήρη οικονομικό έλεγχο»

Επιπλέον, o κ. Ρουμπάτης για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη φέρεται να εκτίμησε ότι λογικά θα υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών και συγκεκριμένος φάκελος προκειμένου να αιτιολογηθεί μία απόφαση παρακολούθησης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το αρχείο παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και του Θ. Κουκάκη έχει καταστραφεί «οριστικά»

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να διευκρίνισε ότι κανείς υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο δίχως εντολή. Ερωτώμενος για την καταστροφή του αρχείου μιας επισύνδεσης επισήμανε ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 2 χρόνια. Διευκρίνισε ότι το ακουστικό υλικό δύναται να καταγραφεί όταν είναι πλήρης ο δίσκος καταγραφής όμως υφίστανται πάντα γραπτές σημειώσεις από τις συνακροάσεις.

Τέλος, ο Γιάννης Ρουμπάτης εκτίμησε πως ακόμη και αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη, οι γραπτές σημειώσεις επί των συνακροάσεων «πρέπει να υπάρχουν». 

Για το θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη και ο Θεόδωρος Δραβίλλας, ο οποίος φέρεται επίσης να υπογράμμισε πως το δευτερογενές υλικό μίας παρακολούθησης πρέπει να διατηρηθεί για δύο χρόνια. Υπογράμμισε δε πως η διαγραφή του υλικού είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να γίνει είτε από λάθος, είτε τυχαία. 

► Διαβάστε επίσης: Τι είπε ο Ρουμπάτης για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα