Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς, όπως δηλώνει ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, ο νερκός από τα πυρά των αστυνομικών δεν ήταν 20 χρονών, αλλά 18 χρονών. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο 14χρονος που καταζητείται από τις αρχές, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Πάντζο, θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες στις αρχές.

Ads

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Ο οδηγός, του κλεμμένου ΙΧ που δεν σταμάτησε για αστυνομικό έλεγχο με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αιματηρή καταδίωξη, στο Πέραμα ήταν μόλις 14 ετών και σήμερα ή αύριο θα παραδοθεί είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάτζος. Η οικογένεια του 14χρονου που από την Παρασκευή διαφεύγει και καταζητείται δεν θέλει να μιλήσει και περιμένει δικηγόρο.

Αναφορικά με την απώλεια ο κ.Πάντζος είπε ότι είναι 18 και όχι 20 ετών ο Ρομά που τραυματίστηκε θανάσιμα και πρόσθεσε ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο ο 16χρονος που δέχτηκε τρεις σφαίρες, με αποτέλεσμα να υποβληθεί και σε αφαίρεση σπλήνας.

Ads

Ο εκπρόσωπος των Ρομά είπε ότι και οι τρεις δεν οπλοφορούσαν, ενώ περιέγραψε ως πυκνοκατοικημένη την περιοχή κοντά στην οδό Ελπίδας όπου κατέληξε η καταδίωξη μισής ώρας και πορείας 12 χιλιομέτρων.Στο σημείο εκείνο ο οδηγός του οχήματος εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν. Τέλος, πρόσθεσε ότι λόγω της περιοχής, αν δεν πυροβολούσαν οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να τους σταματήσουν με άλλο τρόπο.

Η Ιατροδικαστική εξέταση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιατροδικαστική εξέταση του 18χρονου που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, έδειξε πως ο νεαρός έφερε δύο τραύματα, ένα στον θώρακα και ένα στην κοιλιακή χώρα. Όσον αφορά την απόσταση που δέχτηκε τα πυρά δεν εξ επαφής. 

Τα σημαντικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα

Υπάρχουν ακόμη σημαντικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα στην υπόθεση. Το πρώτο ερώτημα αφορά το πως μία καταδίωξη ρουτίνας κατέληξε αντί στη σύλληψη, σε έναν νεκρό ύποπτο και σε δεκάδες πυροβολισμούς μέσα σε κατοικημένη περιοχή από εκπαιδευμένους αστυνομικούς. 

Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και κυρίως τις μαρτυρίες, όπου λένε ότι οι αστυνομικοί παράκουσαν εντολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» προκύπτει, ότι το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Μάλιστα, λένε ότι ο εκφωνητής έδωσε σε έντονο τόνο την εντολή, με τον επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη να λέει τελικά «ελήφθη» και να διαβεβαιώνει ότι σταμάτησε η καταδίωξη. Τελικά, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω που συνέχισαν την καταδίωξη, χωρίς να το αναφέρουν, ενημέρωσαν ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη, καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Το τελευταίο ερώτημα, αφορά τους τραυματίες αστυνομικούς που ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το βίντεο, ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο από το συμβάν ακούγεται, καθαρά αστυνομικός να λέει ότι «δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος».

Σημειώνεται, ότι οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου.