Εξέγερση σημειώθηκε σε πτέρυγες των φυλακών Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης.

Ads

Οι συγκρατούμενές της κατήγγειλαν ότι είχε συμπτώματα κορoνοϊού και ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας και αποσυμφόρηση. 

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο θάνατος της 35χρονης οφείλεται σε παθολογικά αίτια και δεν συνδέεται με τον κοροναϊό, όπως καταγγέλλουν οι συγκρατούμενές της.

Η κρατούμενη είχε μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο όπου άφησε και την τελευταία της πνοή ενώ δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί τα αίτια θανάτου της και αναμένεται νεκροψία.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με ψήφισμά του “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα ενόψει της πανδημίας του κοροναϊού και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της υγείας κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων και της αποσυμφόρησης των φυλακών”.

Ήδη με ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει τόσο ομάδες κρατουμένων όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς των σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισημαίνονται οι υγειονομικοί κίνδυνοι λόγω ελλιπούς καθαριότητας και ελλείψεων σε πόρους και προσωπικό, τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών ξεπερνάει σημαντικά τις νόμιμες προβλέψεις.