Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» αναμένεται να συνεχίσει τη βορειοανατολική του πορεία στη διάρκεια της σημερινής μέρας, εξασθενώντας όμως σημαντικά.

Ads

Έτσι, μέχρι αργά το βράδυ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι βροχές θα περιορισθούν στα ανατολικότερα νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί. 

Βροχές εκδηλώνονται το πρωί της Δευτέρας κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, καθώς ο κυκλώνας στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο ‘Αγιο Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη.

Τα σημερινά μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo, ήσαν στη Στενή Ευβοίας και στην Κύμη (από 47 χιλιοστά σε κάθε περιοχή).

Στο μεταξύ, στην αναλυτική καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες προχωρούν σήμερα δήμοι και Περιφέρεια στις περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας, που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας. Επίσης, οι δήμοι έχουν καλέσει τους κατοίκους να υποβάλλουν δηλώσεις για ζημιές σε σπίτια, οικοσκευές και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, προκειμένου να γίνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης, ώστε να προχωρήσουν οι επόμενες ενέργειες.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κορινθία, ο αντιπεριφερειάρχης ‘Αγγελος Παπαγγελόπουλος, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «τα μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας εργάζονται για να αποκαταστήσουν ζημιές σε υποδομές, αλλά και να προχωρήσουν σε αναγκαίους καθαρισμούς».

Ads

Από την πλευρά του, αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές, αλλά και στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στην ελαιοπαραγωγή, αφού σε λόγο καιρό ξεκινά η συγκομιδή του ελαιοκάρπου».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Ιστιαία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο να υπερχειλίσει ο χείμαρρος Κατσιρέλος που διασχίζει την πόλη και παλιότερα, από την υπερχείλισή του, είχαν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

«Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Χρήστος Καλυβιώτης που όπως λέει «υπάρχει ένα μέτρο νερό ακόμα στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό».

Ο κ. Καλυβιώτης κάνει λόγο για μεγάλες ζημιές ακόμα και στην Λίμνη καθώς «έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα “χώθηκαν” στη λάσπη». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο παραλιακός δρόμος από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι Αγ. Νικολάου έχει κλείσει από τα ορμητικά νερά. Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια και έχουν πέσει βράχοι και προς τη μονή Γαλατάκη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για τη Δευτέρα.

Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν με ισχυρή βροχόπτωση, ανά διαλείμματα, σχεδόν όλη τη Βόρεια Εύβοια.

«Για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση. Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα. Έχουν φουσκώσει όλα τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους. Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος των Λοκρών Νίκος Λιόλιος που περιγράφει ως ιδιαίτερα εφιαλτικές τις εικόνες στην περιοχή του Θεολόγου.

«Έχουν πλημμυρίσει καταστήματα, έχουν πλημμυρίσει σπίτια έχουν χαθεί περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα 4 μέτρα» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Λιόλιος, ωστόσο υπογραμμίζει με έμφαση πως «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε αγνοούμενους ή ανθρώπινα θύματα».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νότιο άκρο του νομού Φθιώτιδας, στην περιοχή από τον Θεολόγο έως τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο Δήμος Λοκρών επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο του νομού έχουν φτάσει σε οριακό σημείο τους χειμάρρους ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας. «Αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος.

Έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν και τις Σποράδες, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει δρόμοι κυρίως στη Σκιάθο.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.