Οικογένεις με πολύ μικρά παιδιά πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο από την αστυνομία η οποία εκκένωσε το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν, την Δευτέρα, στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την εκκένωση της κατάληψης της οδού Θεμιστοκλέους 59, στα Εξάρχεια, βρήκαν 51 πρόσφυγες, οι οποίοι οδηγήθηκαν για ταυτοποίηση στην Αμυγδαλέζα και όχι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, για να αποφευχθεί συνωστισμός.

Ads

Εκεί διαπιστώθηκε ότι 12 εξ αυτών δεν είχαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και παρέμειναν για να κρατηθούν στο πλαίσιο της διοικητικής απέλασης, ενώ οι υπόλοιποι 39 που ήταν αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αφέθηκαν… ελεύθεροι, σύμφωνα με την αστυνομία. Δηλαδή, στον δρόμο. Ανάμεσά τους, 11 παιδιά και ένα μωρό.

Μόνο η άμεση αλληλεγγύη της γειτονιάς ήταν η σωτηρία, για πολλοστή φορά, των προσφυγοοικογενειών, αν και με προσωρινές, εκ των πραγμάτων, λύσεις.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Αυγής, αυξάνεται η ανησυχία εντός των δομών για τις επικείμενες εξώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων με το τέλος του μήνα, σύμφωνα και με το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Ads

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από οικογένειες προσφύγων στη δομή του Ελαιώνα, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στον δρόμο από τις 31 Μαΐου και μετά. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 άτομα μόνο από τη συγκεκριμένη δομή περιμένουν αυτή την εξέλιξη.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΕΡΦΑ με τη Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρο της ΕΑΤΑ και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθήνας.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε να μη γίνουν οι εξώσεις και να δοθεί στέγαση σε όλους σε σπίτια από τον Δήμο Αθήνας, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης των κτηρίων του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΚΕΕΡΦΑ, η κ. Δασκαλάκη ενημέρωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία συζήτησης για τις εξώσεις του Δήμου Αθηναίων με τις οργανώσεις και τους φορείς που εμπλέκονται στη στέγαση στα προγράμματα «Εστία» και «Ήλιος» και επίκειται σχετική συνάντηση, ενώ δήλωσε πως θα μεταφέρει το αίτημα για στέγαση στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, παραπέμποντας ωστόσο στην κυβέρνηση για το θέμα των εξώσεων.