Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και πλαστογράφησης εγγράφων εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με Βρετανικές Αρχές.

Ads

Περισσότερα από 35 άτομα, κυρίως Ιρανικής υπηκοότητας, κατηγορούνται ότι είχαν «στήσει» δουλεμπορικό δίκτυο διακινώντας μετανάστες και πρόσφυγες προς ευρωπαϊκές χώρες.

Εγξκέφαλος της οργάνωσης φέρεται να είναι ένας 28χρονος Ιρανός, γνωστός ως Αρίγια, που έχει αιτηθεί άσυλο από τη χώρα μας. Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση έχουν ακόμη τρία άτομα. Ενας 28χρονος Αλγερινός, που έχει κατηγορηθεί στην Ισπανία λόγω της συμμετοχής του σε τρομοκρατική οργάνωση, ένας 41χρονος Ιρανός, γνωστός ως Σαΐντ, που διατηρεί καφετέρια σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης και σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινεί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία προς την Ευρώπη, και ενός Ιρανού ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού γραφείου στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους τα μέλη της οργάνωσης που είχαν ως έδρα την Αθήνα προμηθευόταν κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια από συνεργούς τους στην Ισπανία. Με χρήση ειδικού λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού (λέιζερ), αλλοίωναν τη φωτογραφία (χρώμα ματιών, μαλλιών, κ.ά) ή την αντικαθιστούσαν με φωτογραφία μετανάστη. Το κόστος του ταξιδιού από την Ελλάδα στην Ιταλία κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ, από τη Ελλάδα στη Γερμανία από 6.000 έως 9.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ.

Ads

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η αστυνομία έχει ενδείξεις ότι τα μέλη της σπείρας συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.