Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας η οποία εντόπισε μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών στο οποίο εμπλέκονται αξιωματικοί και απλοί αστυνομικοί από επτά αστυνομικά τμήματα προχωρώντας μάλιστα σε 20 συλλήψεις μετά από εφόδους.

Ads

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εν λόγω αστυνομικοί, πριν από δύο χρόνια είχαν συλληφθεί ξανά για παράνομες ελληνοποιήσεις καθώς πουλούσαν παράνομα διαβατήρια και ταυτότητες ενώ φέρονται να έχουν κάνει υφαρπαγές ταυτοτήτων και διαβατηρίων από αλλοδαπούς.

Ο εγκέφαλος

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος υπηρετεί ως διοικητής σε τμήμα της Δυτικής Αττικής, ενώ σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιζε και μια γυναίκα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, καθώς και πολίτες. Όταν οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων πήγαν στο γραφείο του για έρευνα, ο διοικητής δεν συνεργαζόταν. Όχι μόνο αρνήθηκε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο που είχε στο γραφείο του αλλά χρειάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τον βγάλουν σηκωτό από το τμήμα προκειμένου να γίνει η έρευνα. Χρειάστηκε, επίσης, να κληθεί κλειδαράς για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο του διοικητή, όπου βρέθηκαν 320.000 ευρώ.

Ads

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής ισχυρίστηκε ότι τα λεφτά ανήκουν σε συγγενή του και τα είχε εκεί για ασφάλεια. Αλλά από τις μέχρι στιγμής έρευνες στα σπίτια εμπλεκόμενων αστυνομικών έχουν βρεθεί σχεδόν 500.000 ευρώ.

Έναντι αμοιβής το κύκλωμα φέρεται με τη συμμετοχή των αστυνομικών να χορηγούσε γνήσια έγγραφα, κυρίως ταυτότητες, σε αλλοδαπούς με πλαστά δικαιολογητικά. Έτσι, με τα έγγραφα αυτά οι αλλοδαποί προχωρούσαν στις διαδικασίες για άδειες παραμονής ή την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας. Μετά από πολύμηνες έρευνες, παρακολουθήσεις τηλεφώνων -από τις οποίες έχουν προκύψει σοβαρά στοιχεία για τους εμπλεκόμενους- η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατασχεθεί έγγραφα που αποδεικνύουν τις παράνομες ενέργειες ενώ σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία.

Στο κύκλωμα, συμμετείχε  μεγάλος αριθμός αστυνομικών από Τμήματα Ασφαλείας και Γραφεία Διαβατηρίων της Αττικής με το Εσωτερικών Υποθέσεων να έχει πραγματοποιήσει εφόδους στα αστυνομικά τμήματα, σε Νέα Λιόσια, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ομόνοια και Γλυφάδα, αλλά και σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα για την υπόθεση έχει ξεκινήσει το 2016 και με αυτή ασχολούνται 10 εισαγγελείς. Η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και περιλαμβάνει δεκάδες άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 30 είναι αστυνομικοί. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί έχουν συλληφθεί,  ενώ στους υπόλοιπους 10 συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται ένας δικηγόρος, δύο υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλοι ιδιώτες.