Άρθρο-καταπέλτης για την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα και την αδιαφορία του επίσημου κράτους δημοσιεύεται σήμερα στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Με τίτλο “Επιδημία ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα”, η Eva Cosse της οργάνωσης Human Rights Watch αποκαλύπτει πως η ίδια βίωσε την πραγματικότητα από πρώτο χέρι κατά την διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιούσε στην Αθήνα.

Ads

Η Cosse αναφέρεται σε επίθεση μετανάστριας στον Άγιο Παντελεήμονα πριν περίπου μια εβδομάδα. Έκανα, γράφει, μια συνέντευξη με την Razia, μια Αφγανή ανύπαντρη μητέρα, στο μικρό διαμέρισμα που μοιράζεται με τα τρία παιδιά της στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα η οποία μου κατήγγειλε πολυάριθμες επιθέσεις στο σπίτι της. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο σπίτι ήταν και άλλες αφγανές μετανάστριες.

Ξαφνικά μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο διαμέρισμα πετώντας βαριά αντικείμενα και σπάζοντας τα τζάμια. Οι Αφγανοί πανικοβλήθηκαν. Η Razia προσπαθούσε να καθυσηχάσει τα έντρομα παιδιά της.

Όταν η αστυνομία ήρθε, συνεχίζει την αφήγηση της η Cosse, ζήτησε από την Razia να πάει στο τμήμα για να καταθέσει επίσημη καταγγελία. Το έκανε. Όμως, το διαμέρισμα της δέχτηκε παρόμοιες επιθέσεις για τις επόμενες δύο νύχτες. Την δεύτερη φορά, μάλιστα, κάπιος ψέκασε με αέριο το διαμέρισμα μέσα από τις ρωγμές του σπασμένου παραθύρου και προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει φωτιά.

Ads

“Ήθελαν να μας κάψουν ζωντανούς” δήλωσε αργότερα η Razia που μου αποκάλυψε ότι αναγνωρίζει τους δράστες. Ένας από αυτούς, ζεί “σε διπλανική πολυκατοικία και κυκλοφορεί συνέχεια με τον σκύλο του”, είπε.

Η Cosse μεταδίδει ότι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι ομάδες κουκουλοφόρων συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Όλοι ξέρουν ποιοί είναι οι κουκουλοφόροι, γράφει η Cosse, αλλά η αστυνομία δεν προχωρά σε συλλήψεις.

Η τρομακτική εμπειρία της Razia είναι μέρος μιας ευρύτερης επιδημίας ρατσιστικής βίας στην ελληνική πρωτεύουσα, γράφει η Cosse. 

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που εγώ και οι συνάδελφοί μου από το Human Rights Watch μίλησαμε  μαζί τους  έκαναν λόγο για “απαγορευμένες” περιοχές για τους μετανάστες. 

Μια οργάνωση Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα παρέχει στους νεοαφιχθέντες  ένα χάρτη όπου σημειώνονται με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που πρέπει να αποφύγουν.

Η πακιστανική κοινότητα  αποκαλύπτει ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2011, 60 Πακιστανοί έπεσαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.

Κι όμως, σημειώνει, η Cosse η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται τους φόβους των μεταναστών για την έξαρση της ρατσιστικής βίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2009 καταγράφηκαν μόνο δύο εγκλήματα μίσους σε ολόκληρη τη χώρα και μόλις ένα το 2008. Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα.