Tο πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Στερεάς είναι γεγονός, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ειδικού Εργαστηρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και τη σχετική ανακοίνωση που έβγαλε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η Περιφέρεια.

Ads

Σύμφωνα με το lamiareport.gr πρόκειται για άνδρα 48 ετών από την βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα από την Ιστιαία, που είχε ταξιδέψει με το 10ο κρούσμα τον 66χρονο από την Ηλεία στους Αγίους Τόπους.

Ο άνδρας μετέβη το πρωί της Παρασκευής (6/3) στο Νοσοκομείο Χαλκίδας χωρίς συμπτώματα έχοντας την ανησυχία όμως αφού ήταν συνταξιδιώτης στο γκρουπ που έχει μολυνθεί από τον ιό και έδωσε δείγμα. Τα αποτελέσματα το ίδιο βράδυ ήταν θετικά για τον ιό και ο άνδρας έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ οι επαφές του.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας κάνει λόγο για επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού σε κάτοικο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, της Π.Ε. Εύβοιας. Όπως αναφέρει «οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ιχνηλάτηση των επαφών του φορέα. Ο φορέας και τα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, έχουν τεθεί σε παραμονή κατ’ οικον. Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και όλους τους συναρμόδιους φορείς, ούτως ώστε να ακολουθηθεί η άμεση και ορθή εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών», ενώ δεσμεύεται για νέα ανακοίνωση ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ads

«Το κρούσμα κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Περιφέρειά μας αντιμετωπίζεται με προσήλωση στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της επιστημονικής κοινότητας. Παρακαλώ θερμά να λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η τήρηση των μέτρων, η διατήρηση της ψυχραιμίας μας και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού στην περιοχή μας» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Με κορονοϊό Διευθυντής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου

Στο μεταξύ, θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε Διευθυντής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Σύμφωνα με το tempo24.news o γιατρός είναι στενή επαφή ατόμου που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους από την περιοχή της Αμαλιάδας. Συγκεκριμένα στην προσκυνηματική εκδρομή συμμετείχε η σύζυγος του, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα του ιού. Ο άνδρας που φέρεται να ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους εκδρομείς.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κλινική του ΤΥΠΕΤ

Νέο κρούσμα κορωναϊού επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, αυτή τη φορά στη Γενική Κλινική Υγείας Μέλαθρον του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΥΠΕΤ αναφέρει, ότι «μετά από την προσέλευση ύποπτου περιστατικού που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ως θετικό στο νέο ιό από το ινστιτούτο Pasteur, οι επιστημονικές ομάδες (Λοιμώξεων, Επιστημονική, Νοσηλευτική) του Υγείας Μέλαθρον σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και  τον καθηγητή-λοιμωξιολόγο κ. Νικόλαο Σύψα αντιμετώπισε το περιστατικό επιτυχώς τηρώντας απόλυτα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα».

Το κρίσιμο λάθος του ΕΟΔΥ

Η εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού έρχεται μετά την αποκάλυψη της «τρύπας» στο σύστημα ελέγχου που διαπιστώθηκε σε Αχαΐα και Ηλεία. Ήδη μέσα σε ένα 24ωρο τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανήλθαν σε 46, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των ύποπτων ασθενών που εξετάζονται και δεν έχουν ακόμη αναφερθεί. Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσίοδρας. «Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στη νοτιοδυτική Ελλάδα ξέφυγε με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, καθώς όπως αποκαλύφθηκε από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών, ο Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργού δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Ρίο με αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα ήταν ο 66χρονος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ταξιδιωτικού γκρουπ που νόσησαν κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής εκδρομής στους Αγίους Τόπους, να κυκλοφορούν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

«Μας είπαν να πάμε σπίτι μας»

Οι ευθύνες του ΕΟΔΥ για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα αναδείχτηκαν και από τις δηλώσεις που έκανε 44χρονη γυναίκα, η οποία επέστρεψε με το γκρουπ από τους Αγίους Τόπους και είναι ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

«Εννέα μέρες που ήμασταν στα Ιεροσόλυμα, δεν ακούγαμε ειδήσεις, δεν βλέπαμε τίποτα, δεν ενημερωνόμασταν από πουθενά γιατί δεν είχαμε ίντερνετ. Όταν πηγαίναμε στο ξενοδοχείο είχαμε λίγο ίντερνετ, μας λέγανε εδώ πέρα, από την Ελλάδα, οι δικοί μας, πως ο ιός ήρθε κλπ. Εμείς δεν δίναμε σημασία. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από εκεί. Καμία, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια είναι η επικινδυνότητα. Όταν κατεβαίνουν κάποια άτομα στο αεροδρόμιο και παίρνουνε τον ΕΟΔΥ τηλέφωνο και λέμε είμαστε έτσι, το μισό γκρουπ είναι έτσι, είναι χάλια και μας λέει δεν ερχόσαστε από μια χώρα η οποία είναι επικίνδυνη για ποιον λόγο λέει… πηγαίνετε στα σπίτια σας, κανονικά στη δουλειά σας. Εσείς, τι θα κάνατε στη θέση μου;» ανέφερε χαρακτηριστικά η 44χρονη, μιλώντας στο Mega.

Ενόψει σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων

Οι επιστήμονες αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η καθηγήτρια δημόσιας υγείας, Τζένη Κρεμαστινού.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πότε ακριβώς θα γίνει η έξαρση του ιού στην χώρα μας. Πιστεύεται όμως πως θα γίνει τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου» ανέφερε χαρακτηριστικά.