Σε ενδοκυβερνητικό ζήτημα αναδεικνύεται το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης που όπως έγινε γνωστό χθες προωθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τα σχετικά δημοσιεύματα έφεραν γκρίνια από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια κάλεσμα από τη ΝΔ προς τον κυβερνητικό εταίρο να σεβαστεί τις προτάσεις του κόμματος. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της ΝΔ» τόνισε σχετικά η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου.

Ads

 
Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχει πλαίσιο «στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές» τονίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προωθεί συνταγματική αναθεώρηση.

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ελπίδα, πως μετά τις εκλογές θα διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές συζητήσεις «με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου».
 
«Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Τέλος η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, που «άνοιξε» το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνοντας πως «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής  συναίνεσης».

Ads

Και η απάντηση…

Κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να σεβαστεί τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση απηύθυνε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, τονίζοντας πως αντίστοιχα η ΝΔ σέβεται τις κομματικές πρωτοβουλίες του συγκυβερνώντος κόμματος. Όπως αναφέρει, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός.
 
Η Άννα Ασημακοπούλου υποστηρίζει ότι οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά.
 
«Οι προτάσεις αυτές», συμπληρώνει, «θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΝΔ «είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».
 
Απάντηση στην επικριτική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έδωσε στον Σκάι και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως το κόμμα του δεν καταθέτει θεσμικά τις προτάσεις του στο Κοινοβούλιο. «Αυτό που κάνει», πρόσθεσε, «είναι να καταθέτει προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για το πώς το Σύνταγμά μας θα γίνει καλύτερο». Σημείωσε ωστόσο, πως όταν το κυβερνών κόμμα καταθέτει τις προτάσεις του για ένα τέτοιο θέμα «έχει μια πολιτική σημασία».