Ανεμβολίαστοι νέοι, έφηβοι και παιδιά απειλούνται από χρόνια σοβαρά συμπτώματα της long covid, που είναι πλέον ένα νέο κεφάλαιο της παθολογίας, όπως εξήγησαν μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. Εκτός της οξείας νόσου covid-19 που απειλεί την ζωή ασθενών άνω των 50 ετών, οι δύο επιστήμονες, σήμαναν συναγερμό για τον άμεσο εμβολιασμό και των νεώτερων ηλικιών.

Ads

Όπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος: «Το long covid είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο της παθολογίας, θα απασχολήσει όλους στη συνέχεια, αφορά όλες τις παθολογικές ειδικότητες (παθολογία, νευρολογία, δερματολογία, καρδιολογία, πνευμονολογία, φυσιατρική και αποκατάσταση κ.ά.) και θα δούμε αν αφορά και χειρουργικές αργότερα. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που υποφέρουν σημαντικά για μεγάλο χρονικό διάστημα … προτιμά τους νέους κατά κάποιο τρόπο».

Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει οδηγήσει να «οργανώνονται ειδικά ιατρεία σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία που αντιμετώπισαν τους προηγούμενους μήνες την covid-19», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Καπραβέλος από την πλευρά του μετέφερε την καθημερινή εμπειρία από το νοσοκομείο, όπου «είναι πάρα πολλοί αυτοί που επισκέπτονται τα εξωτερικά μας ιατρεία, υπολογίζουμε πάνω από 150-200 συμπτώματα της μακροχρόνιας επίπτωσης του κορωνοϊού, δεν είναι αστείο πράγμα η μόλυνση, ακόμη και για τα νέα παιδιά. Γι’ αυτό είμαστε κατηγορηματικοί για τους εμβολιασμούς. Δεν κάνει να “αφήνεις” τον κορωνοϊό, δεν κάνει μόνο οξεία κατάσταση, έχουμε και μακροχρόνιες συνέπειες … είναι τεράστια η διαφορά σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πρέπει να το τονίσουμε»