Μια νέα Ειδομένη έχει πλέον δημιουργηθεί στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, συνεχίστηκε η μετακίνηση τεράστιου αριθμού μεταναστών και προσφύγων με αποτέλεσμα το πρωί του Σαββάτου ο αριθμός να ξεπερνά τις 4.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε σήμερα, με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα. 

Ads

Η νύχτα που πέρασε ήταν αρκετά ταραχώδης με τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να αναχαιτίζουν την είσοδο των μεταναστών με διάφορους τρόπους  κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης,  αλλά και αρκετούς από αυτούς να περνούν στην ελληνική πλευρά από άλλα περάσματα και από τον ποταμό, και να εντοπίζονται στους δρόμους και τους γύρω οικισμούς. Κάποιοι έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και κάποιοι έχουν συνεχίσει το ταξίδι τους προς την ενδοχώρα.

Η κατάσταση ήταν παρόμοια καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας με συνεχείς εντάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να περάσουν το δεύτερο συνεχές βράδυ στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι πρόσφυγες στήνουν σκηνές, ανάβουν φωτιές και προσπαθούν να προστατευτούν από το κρύο με όποιο τρόπο μπορούν. 

Βίντεο από τον Έλληνα ανταποκριτή του Spiegel Γιώργο Χρηστίδη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προωθηθεί στα σύνορα χάρη στη συνδρομή Τούρκων αξιωματούχων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τοπικοί αξιωματούχοι αγόρασαν χιλιάδες εισιτήρια για τους πρόσφυγες, τους βοήθησαν να επιβιβαστούν σε ολοκαίνουργια Mercedes-Benz λεωφορεία και τους οδήγησαν στα σύνορα.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ πως υπάρχουν αγνοούμενοι, άτομα που έχουν ανάγκη νοσηλείας, καθώς και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα μικρά νησάκια στον Έβρο. 

Στέλνουν 1.000 στρατιώτες και 4 διμοιρίες ΜΑΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή του Έβρου σπεύδουν άλλοι χίλιοι Έλληνες στρατιώτες αλλά και τουλάχιστον τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Επίσης στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους και τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού. 

image

Ανακοινώνοντας την ενίσχυση των δυνάμεων σε Έβρο και νησιά, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «μια οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε. Παράλληλα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να περάσει κανείς χωρίς χαρτιά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Από την πλευρά, τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ άσκησαν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. 

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρου Μαξίμου, εκτιμάται ότι είναι πλέον αρκετό δύσκολο να συγκρατηθεί ο όγκος των μεταναστών που βρίσκονται εκεί και συνεχίζεται η ενίσχυση με νέες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του Στρατού από τις γύρω περιοχές. Η στάση της τουρκικής πλευράς δεν έχει αλλάξει καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούν για παρότρυνση και διευκόλυνση των μεταναστών να φτάσουν στην ελληνοτουρκική μεθόριο ενώ καταγγελίες υπάρχουν για ρίψεις δακρυγόνων, τουρκικής προέλευσης, από την πλευρά των μεταναστών. 

Ενισχυμένη είναι η περιπολία δυνάμεων της Ναυτικού και του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για την αποτροπή της εισόδου μέσω θαλάσσης αν και καταγράφονται αρκετές δεκάδες αφίξεις σε κάθε νησί καθημερινά. Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλέτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των ροών από την τουρκική πλευρά και τον Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν. 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν εικόνες με μετανάστες να συνωστίζονται για να μετακινηθούν στα σύνορα αλλά και από το ίδιο το σημείο.

image

image

image

image

image