Ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών κρατούμενων συνεχίζει να αυξάνεται στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, οι χώροι, ο αριθμός των υπαλλήλων παραμένουν ίδιοι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα έπρεπε να παρακολουθούν οι ανήλικοι υποβαθμίζονται. Το αποτέλεσμα; Μία δραματική κατάσταση που οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων.

Ads

Ο Πάνος Λάμπρου μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων που έχει συχνή επικοινωνία με τους κρατούμενους των φυλακών Βόλου μεταφέρει στο tvxs την εικόνα από το εσωτερικό των φυλακών. Όπως μας λέει σε θαλάμους που έχουν χωρητικότητα 10 ατόμων μένουν 12 άτομα με αποτέλεσμα κάποιοι να κοιμούνται στο πάτωμα. Οι φυλακές Βόλου έχουν χωρητικότητα περίπου 80 ατόμων αν και σήμερα «φιλοξενούν» 160 ανήλικους αλλοδαπούς, ενώ εχθές έγινε μεταγωγή άλλων 7 κρατουμένων.

Επίσης, ο Π. Λάμπρου τονίζει τον ελλιπή προαυλισμό των κρατουμένων. «Οι κρατούμενοι βγαίνουν στον προαύλιο χώρο για ένα δίωρο την ημέρα ενώ τις υπόλοιπες ώρες είναι έγκλειστοι στους υπερπλήρεις θαλάμους, ούτε στο διάδρομο δεν μπορούν να βγουν. Κανονικά τα ωράρια του προαυλισμού ή της κυκλοφορίας στους διαδρόμους είναι από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ,»εξηγεί. «Οι ίδιοι οι κρατούμενοι μου είπαν πως τις ώρες που είναι κλεισμένοι μέσα στους θαλάμους μην έχοντας κάτι άλλο να κάνουν τσακώνονται μεταξύ τους», λέει ο Π. Λάμπρου. Ο λόγος για την ασφυκτική αυτή πολιτική ίσως είναι η έλλειψη προσωπικού.

Επιπλέον, όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονταν στους ανήλικους, όπως αυτό της πληροφορικής, έχουν σταματήσει εκτός από το σχολείο το οποίο παρακολουθούν 40 από τους 160 κρατούμενους δεδομένου τα μισά από τα φυλακισμένα παιδιά έχουν έρθει στην Ελλάδα πρόσφατα και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Άλλωστε, λόγω της έλλειψης χώρου κάποιες διδακτικές αίθουσες έχουν μετατραπεί σε θαλάμους διαμονής με την ευκαιρία των διακοπών του Πάσχα, χωρίς κάποια πρόβλεψη για μετά.

Ads

Μιλώντας για φυλακές ανηλίκων αναφερόμαστε σε κρατούμενους ηλικίας από 13 έως 18 ετών με βάση τον ισχύον νόμο. Έχει ήδη κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για την παραβατικότητα ανηλίκων για το οποίο η διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με τον Π. Λάμπρου οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού δεν αλλάζουν επί της ουσίας τίποτα. «Ο περιορισμός ανηλίκου σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων να επιβάλλεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 15o έτος της ηλικίας τους, είναι επί της ουσίας άχρηστο γιατί σπάνια φυλακίζονται ανήλικοι 13 ετών. Σίγουρα το μέτρο που θέτει ως ανώτατο χρονικό όριο στην προσωρινή κράτηση των ανηλίκων τους έξι μήνες είναι θετικό. Όμως, καμία αναφορά δεν γίνεται στις διάφορες εναλλακτικές αντί της φυλάκισης όπως είναι η ημιελεύθερη διαβίωση έτσι ώστε να ξεπεραστεί η λογική του εγκλεισμού.», λέει ο Π. Λάμπρου.

Την κατάσταση στις φυλακές Βόλου εξέτασε εχθές με επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα ο Γενικός Διευθυντής για θέματα ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από πολλά διαβήματα της διεύθυνσης των φυλακών στο υπουργείο, αλλά και πλήθος αναφορών του σωματείου εργαζομένων του σωφρονιστικού καταστήματος.

φωτογραφία: Ταχυδρόμος