Στη Σαντορίνη των εκατομμυρίων τουριστών, των τεράστιων εσόδων, αλλά και του πανάκριβου κόστους διαβίωσης, δεκάδες οικογένειες νεφροπαθών βιώνουν επί χρόνια τις συνέπειες του τι συμβαίνει όταν αφήνεις την ελεύθερη αγορά να ρυθμίσει τα κοινωνικά προβλήματα. Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους 18 νεφροπαθείς, μόνιμους κατοίκους, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, καθώς η ιδιωτική νεφρολογική κλινική στην οποία οι εν λόγω ασθενείς αναγκαστικά εξυπηρετούνται κλείνει, λόγω έξωσης από το κτίριο όπου στεγάζεται. Τη Δευτέρα εκπνέει και η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου μετά τις παρακλήσεις των ασθενών, των συγγενών τους και τοπικών φορέων.

Ads

Το οξύμωρο είναι πως στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υπάρχει εδώ και καιρό μια μονάδα αιμοκάθαρσης τεσσάρων θέσεων, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς οι κατά καιρούς διαγωνισμοί για πρόσληψη νεφρολόγου απέβησαν άγονοι, λόγω του προβλήματος έλλειψης στέγης που αποτρέπει τους γιατρούς (αλλά και πολλούς δημόσιους υπαλλήλους) να στελεχώσουν επαρκώς τις μονάδες του Νοσοκομείου Θήρας. Παρότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε από το περασμένο καλοκαίρι δρομολογήσει εξωτερική συνεργασία με ιδιώτη νεφρολόγο, ο εν λόγω γιατρός φέρεται να έφυγε και αυτός από τη Σαντορίνη. 

Η έξωση

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, οι ασθενείς της ιδιωτικής κλινικής στην περιοχή του Πύργου Σαντορίνης, χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη ενημέρωση, ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με δικαστικό επιμελητή που κοινοποίησε τη διαδικασία της έξωσης στην ιδιοκτήτρια της κλινικής, η οποία φέρεται να μην είχε πληρώσει τα προβλεπόμενα ενοίκια. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτήτρια της κλινικής αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος, ισχυριζόμενη ότι οι ασφαλιστικοί φορείς με τους οποίους συνεργάζεται δεν έχουν αποζημιώσει ακόμη το κέντρο για τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασφαλισμένους. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των ασθενών, δόθηκε μια παράταση 9 ημερών ως προς τη συνέχιση λειτουργίας της εν λόγω κλινικής.

Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση, επείγον υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, αναδεικνύοντας το θέμα των 18 νεφροπαθών που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο μη έχοντας δυνατότητα αιμοκάθαρσης. «Οι οικογένειες των νεφροπαθών βρισκόμαστε σε τεράστια αναστάτωση, σχεδόν σε απόγνωση. Πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν για να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις, ούτε φυσικά μπορούν να μετοικήσουν. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της τεχνητής μονάδας νεφρού και να γίνει η πρόσληψη τουλάχιστον ενός νεφρολόγου και δύο νοσηλευτών» λένε στην «Εφ.Συν.» συγγενείς των νεφροπαθών.

Για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τους 18 ασθενείς αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη μονάδα θα πρέπει να λειτουργήσει σε τουλάχιστον δύο βάρδιες. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία πως το θέμα θα λυθεί αίσια», βραχυπρόθεσμα με την απόσπαση νεφρολόγου στο νησί, μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τον δήμαρχο Θήρας, τον έπαρχο Θήρας και τον υποδιοικητή της ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), ο δήμαρχος Αντώνης Σιγάλας υπογράμμισε πως «υπάρχει η διαβεβαίωση για υπουργική απόφαση απόσπασης ενός νεφρολόγου και εξειδικευμένης νοσηλεύτριας σε 3 ημέρες (σ.σ. δηλαδή αύριο…), συν τις 2 νοσηλεύτριες που υπάρχουν ήδη στη Σαντορίνη, για την άμεση αντιμετώπιση, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας προγραμματικής σύμβασης με το ιδιωτικό κέντρο, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα στο άμεσο
μέλλον».

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί είναι απαραίτητη η σύμπραξη μιας ιδιωτικής κλινικής (η οποία υφίσταται και έξωση) μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο έχει ήδη επαρκή, ανενεργό εξοπλισμό. Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς γίνεται ένας δήμος με αρκετά εκατομμύρια αποθεματικό να αδυνατεί διαχρονικά να παρέχει υλική βοήθεια στους δημόσιους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές κτλ) που εργάζονται στο νησί. 

Οι νεφροπαθείς στη Σαντορίνη, που έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και… τουρίστες, δεν ξεχνούν πως πριν από την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου το 2016 οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις υπόσχονταν χιλιάδες ευρώ βοήθειας για τις ανάγκες του νοσοκομείου από την αύξηση του εισιτηρίου στην ημιδημοτική επιχείρηση του τελεφερίκ της Σαντορίνης. Η αύξηση πραγματοποιήθηκε, τα έσοδα αυξήθηκαν, οι γιατροί ακόμα αναζητούνται.

  • Τελευταία ενημέρωση: Το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκε υπόσχεση στους ασθενείς ότι μέσα στην εβδομάδα θα φτάσει στο νησί νεφρολόγος και ότι θα παραμείνει για κάποιο διάστημα ανοιχτή η ιδιωτική μονάδα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών