Στα όσα συνέβησαν σήμερα κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας, τονίζοντας πως η Εκκλησία έδειξε ανυπακοή στα μέτρα της κυβέρνησης και η κυβέρνηση από την πλευρά έδειξε, όπως σημείωσε, ανοχή. 

Ads

Μιλώντας στον Alpha 9.89 για το «ιερό αντάρτικο» και την υποχώρηση της κυβέρνησης που επέτρεψε τη λειτουργία των εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ερωτηθείς αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, απάντησε πως δεν το γνωρίζει.

«Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια», είπε και πρόσθεσε: 

«Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;»

Ads

Σχετικά με όσους προχώρησαν σε καθαγιασμό υδάτων, αν και η εκκλησία είχε συμφωνήσει πριν από τα Χριστούγεννα αυτό να μη γίνει, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας δήλωσε «πως εδώ υπάρχει πρόβλημα». «Διότι και εχθές το βράδυ αργά, το απόγευμα νομίζω εστάλη η επιστολή από Αρχιεπίσκοπο σε όλους τους μητροπολίτες της Ελλάδος που έλεγαν ότι εφαρμόζοντας την ΚΥΑ την προηγούμενη εκεί απαγόρευε τη ρίψη σταυρού στα ύδατα είτε είναι θαλάσσια, είτε λιμναία, είτε ποταμίσια. Εφόσον έκαναν αυτό. Είναι καταδικαστέα πράξη επειδή είναι αντίθετη στην απόφαση που είχε πάρει η σύνοδος», είπε. 

«Την καταδικάζω βεβαίως», τόνισε. Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κάποιες ποινές σε όσους το έπραξαν, όπως για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμοςκαι ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, υπογράμμισε: «Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους».

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Εκκλησία αποφάσισε να μη συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα της 2ας Ιανουαρίου που προβλέπουν το κλείσιμο των εκκλησιών, τόνισε: «Εμείς δεν διαφωνούμε ότι η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση που είχε δεδομένα. Ο προβληματισμός ξεκινάει από τη στιγμή που δεν ενημερώνεται το άλλο μέλος που έχει γίνει συμμέτοχος σε μία συμφωνία. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα είχε λυθεί πολύ πριν. Και χωρίς να γίνει όλη αυτή η ανακατωσούρα και να χαθεί η ομοιοστασία. Λοιπόν, δέκα λεπτά πριν ανακοινωθεί η ανακοίνωση είναι ενημέρωση που προϋποθέτει διάλογο; Είχαμε το χρόνο να το κάνουμε (τον διάλογο). Ας το ανακοίνωναν απλώς. Αν υπήρχε μία μικρή ενημέρωση πιο πριν θα είχε γίνει μία μικρή διαβούλευση και αυτό που έγινε προφανώς -χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω- μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ θα είχε γίνει πολύ πιο πριν».