Ελπίζουν σε περισσότερη γνώση, που θα εξομαλύνει την επανένταξη τους στην κοινωνία και θα μπορέσει να τους προσφέρει εργασία στο μέλλον, οι 65 μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών.

Ads

Αν και βρίσκονται ακόμη εκτός κοινωνίας, οι έγκλειστοι ονειρεύονται και σχεδιάζουν την επανείσοδό τους σε αυτήν. Σε συνάντησή τους την Κυριακή με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτη Παπαδόπουλο, οι φυλακισμένοι αλλά και οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας του σχολείου ζήτησαν την μεσολάβηση του ΒΕΘ για την επέκταση των προγραμμάτων, για μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και για συνεργασία με ΙΕΚ, με σκοπό τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις.

«Η πολιτεία δεν θα πρέπει να αρνείται την ευθύνη της απέναντι στους κρατουμένους και τα δικαιώματά τους»,επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εργοδότες «πρέπει να έχουν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση των αποφυλακισμένων ανέργων, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία για την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωσή τους».