Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί με τα χιλιάδες θετικά self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αριθμός ανήλθε σε τουλάχιστον 3.000, ενώ πολλά από αυτά στη συνέχεια αποδείχθηκε ψευδώς θετικά. Επίσης πολλοί ήταν οι μαθητές που αποκλείστηκαν τόσο από την προμήθεια των δωρεάν self test, όσο και από την δήλωση τους για την παραλαβή της κάρτας εισόδου στα σχολεία, καθώς υπήρξαν προβλήματα στις σχετικές πλατφόρμες. 

Ads

Τη Δευτέρα επικράτησε σύγχυση και πανικός με τα χιλιάδες θετικά τεστ, που σύμφωνα με καταγγελίες γονές πολλά εξ αυτών στον επανέλεγχο αποδείχθηκαν «ψευδώς θετικά», γεγονός που επιβεβαιώνει όσους τόνιζαν εξ αρχής το ζήτημα μη αξιοπιστία τους. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Βιοπαθολογίας, δηλαδή τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τη διεξαγωγή και έλεγχο των τεστ, σε ασυμπτωματικούς η αξιοπιστία τους είναι ακόμη μικρότερη, μόλις στο 30%, καθώς δεν ανιχνεύουν τον ιό σε 7 από τους 10 ασυμπτωματικούς ασθενείς. 

Η πιο ακραία περίπτωση καταγράφηκε στα Γιάννενα, όπου όταν μαθητές άρχισαν να κάνουν τα τεστ βρέθηκαν θετικά τα περισσότερα παιδιά. Οι γονείς, κατά δεκάδες, επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και κλήθηκαν να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο, χωρίς ωστόσο να διαθέτου και να δικαιούνται δεύτερο σελφ τεστ. Έτσι έσπευσαν στην κεντρική πλατεία και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου για να επαναλάβουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο. 

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν για όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και θετικά ήταν μόλις πέντε από τα τεστ που διενεργήθηκαν.

Ads

Μετά το χάος που επικράτησε πολλοί έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των self test, υπογραμμίζοντας πως αυτά που χρησιμοποίησαν οι μαθητές τα τελευταία 24ωρα ήταν μιας κινεζικής εταιρείας. Το ζήτημα τέθηκε και στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ισχυρίστηκε πως «με βάση το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά». «Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», υποστήριξε.