Στην αναστολή του παγκοσμίως βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόζεται ανελλιπώς κάθε σχολική χρονιά από το 2015 μέχρι σήμερα σε παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Ads

Αυτό κατήγγειλε η «Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών» πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εξέδωσε μια ιδιαίτερα ανακοίνωση που στρέφεται κατά της ηγεσίας του υπουργείου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από μια συγγραφική ομάδα νηπιαγωγών και δασκάλων στο Ρέθυμνο, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και για την αποτροπή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και των φαινομένων παιδεραστίας. Το 2019 έλαβε το παγκόσμιο βραβείο αριστείας και καινοτομίας εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το 2015 λαμβάνει κάθε χρόνο την έγκριση από το Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αμέσως μετά από το υπουργείο Παιδείας, όπως έλαβε και φέτος με την Πράξη του ΙΕΠ 42/17.10.2019 και με αρ. πρωτ. του YΠAIΘ 163744/21.10.2019.

Ads

Ξαφνικά στα μέσα της χρονιάς, τον Ιανουάριο του 2020, με πολιτική απόφαση, έγινε αναστολή του προγράμματος και παραπέμφθηκε σε επανεξέταση από τη νέα διοίκηση του ΙΕΠ.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο το υπουργείο Παιδείας, ενώ “παγώνει” το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, στέλνει στις 28/1/2020 την εγκύκλιο Φ16/11644/Δ2 ημ. 28/1/2020, με υπογραφή της γενικής γραμματέως του υπουργείου, κατ’ εντολή υφυπουργού (όπως αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο), «Ενημέρωση σχετικά με την ημερίδα “Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση” της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων “Η Χριστιανική Αγωγή” για εκπαιδευτικούς ΠΕ και ΔΕ και για μαθητές/τριες λυκείων της περιφέρειας Αττικής – Φεβρουάριος 2020 – σχ. έτος 2019-2020».

Η επιστολή

«Η συγκεκριμένη Πανελλήνια Ένωση Γονέων (ΓΕΧΑ) ήταν αυτή που στις 5 Ιουλίου 2009 είχε στείλει επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μην εισαχθεί το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση, εάν δε λάβει υπόψη του τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων (τους ίδιους δηλαδή) και φυσικά της Εκκλησίας. Είναι η ίδια οργάνωση που το 2014 έκανε κατάληψη του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και απαιτούσε “έξωση” των μαθητών διεκδικώντας από το Δημόσιο το κτήριο του σχολείου στα Πετράλωνα.

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των γεγονότων, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι παράγοντες της Εκκλησίας έκαναν, την προηγούμενη περίοδο, παρεμβάσεις για τέτοια προγράμματα και υπήρξε σχετική αρθρογραφία σε εκκλησιαστικά sites, που έκαναν λόγο, από τον Νοέμβριο, για “απαράδεκτο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για νήπια” αναφερόμενα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», αναφέρεται στην καταγγελία της “Ανεξάρτητης Ενωτικής Εκκίνησης Εκπαιδευτικών”.

Το παράδοξο: Οι δηλώσεις της υπουργού για τις νέες θεματικές…

«Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι η υπουργός Παιδείας σε δήλωσή της στην εφημερίδα “Καθημερινή”, την περασμένη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε σε “νέες θεματικές” που θα αναπτυχθούν πιλοτικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα, από το νέο σχολικό έτος, και εμπεριέχεται η σεξουαλική αγωγή. Το παράδοξο δεν είναι ότι εξήγγειλε την ανάπτυξη θεματικών όπως η σεξουαλική αγωγή, αλλά ότι, ενώ κάνει αυτές τις δηλώσεις, ταυτόχρονα “παγώνει” ένα πρόγραμμα πάνω στη συγκεκριμένη θεματική με παγκόσμιο βραβείο», αναφέρεται χαρακτηριστικά ακόμα στην καταγγελία της “Ανεξάρτητης Ενωτικής Εκκίνησης Εκπαιδευτικών”.

«Σε συνδυασμό όλων των παραπάνω καθώς και των δηλώσεων της υπουργού για “ιεροδιδάσκαλους” και “κατήχηση” στα σχολεία, με την πρόσφατη κατάργηση της θεματικής εβδομάδας με την οποία εισάγονταν στην εκπαίδευση θεματικές όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι έμφυλες ταυτότητες και η πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γίνεται σαφές ότι οι όποιες πιέσεις ασκούνται από παράγοντες και φορείς εκτός εκπαίδευσης και επιστημονικής κοινότητας δεν κινούνται στη σφαίρα της ολόπλευρης και συνολικής ανάπτυξης των μαθητών στη νέα εποχή, αλλά από ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά και δογματισμούς που απλά επιθυμούν να οδηγήσουν την εκπαίδευση και συνολικά την κοινωνία σε πλήρη συντηρητικοποίηση.

Ως “Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών” ΠΕ καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να σταματήσει να “παίζει” με τους θεσμούς και να κάνει “χατίρια” σε διάφορα συμφέροντα, και να εστιάσει στην ουσιαστική παροχή ολόπλευρης μόρφωσης και ανάπτυξης των μαθητών μας. Την καλούμε να “ξεπαγώσει” άμεσα τις διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης “Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις” την τρέχουσα σχολική χρονιά που ήδη διανύουμε. Την καλούμε επίσης να εξηγήσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, και συνολικά στην κοινωνία, τους λόγους για τους οποίους απέσυρε το πρόγραμμα και να ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο και τους στόχους της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά (2020-21)», αναφέρεται, εν κατακλείδι, στην εν λόγω ανακοίνωση.