Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε μήνυμά του, φανερά ενοχλημένος από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ επί της ΝΔ, παρέλειψε ακόμη και να δώσει συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε». 

Ads

Παράλληλα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μια κυβέρνηση «με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή που δέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες τους παιχνιδιού και συνεχίζει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία».

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, στο μήνυμά του ο Τζιάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έκανε λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας και των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», αλλά και για μια «σαφής ήττα της Δεξιάς». Επιπλέον ο Τζιάνι Πιτέλα υπογράμμισε την διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ συνεχάρη τον Αλέξη Τσιπρα και σημείωσε πως «αναμένεται ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Ads