Εκεί που κλείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, την ξανανοίγουν οι διαρροές από το… Μαξίμου. Κι εκεί που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται θεσμικός και αρνητικός στην αιφνιδιαστική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, οι πληροφορίες φέρουν βουλευτές της ΝΔ έτοιμους να εισηγηθούν οι ίδιοι αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο όνομα της «πολιτικής σταθερότητας».

Ads

Κάπως έτσι, εντός της πολιτικής ατονίας των γιορτών, μπαίνει ξανά στο τραπέζι το θέμα του εκλογικού νόμου ανοίγοντας κι έναν άτυπο διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια των αλλαγών αναζωπυρώθηκαν αρχικά από δημοσίευμα της Καθημερινής που ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος συζητήθηκε στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αμέσως μετά ήρθε η κατηγορηματική μεν, μερική δε διάψευση από την Χαριλάου Τρικούπη που τονίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ποτέ δεν έθεσε ζήτημα αύξησης του ορίου εισόδου των κομμάτων στην Βουλή καθώς το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί κάθετα και παγίως με μια τέτοια ρύθμιση. Παράλληλα όμως κομματικές πηγές ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ, από θέση αρχής, δεν θα ήταν αντίθετο σε «παραμετρικές αλλαγές», ήτοι στο να παίρνουν το μπόνους εδρών και συνασπισμοί κομμάτων.

Χθες, ακολούθησε νέο δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο ούτε από τον πρωθυπουργό έγινε αναφορά σε αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% σε 5% και «μπορεί να προεξοφληθεί με σχετική βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις επόμενες εκλογές».

Ads

Τα σενάρια και το παρασκήνιο

Πίσω από αυτό το πινγκ πονγκ βουλευτές της πλειοψηφίας βλέπουν διερεύνηση προθέσεων και πολιτικών δυνατοτήτων. Και σημειώνουν πως αμφότερες οι πλευρές κλείνουν το ζήτημα αύξησης του ορίου εισόδου στην Βουλή, αλλά διαφαίνεται ανοιχτή δίοδος για αλλαγές σε σχέση με το μπόνους.

Η Νέα Δημοκρατία, εάν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να την δείχνουν καθηλωμένη στην περιοχή του 30%, θα ευνοείτο από μια αλλαγή στο όριο της αυτοδυναμίας και από ενδεχόμενη επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών.
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, καθώς αποτελεί ένωση κομμάτων, θα ευνοείτο από την επέκταση του μπόνους και σε συνασπισμούς κομμάτων.

Και η συζήτηση που γίνεται στα κομματικά επιτελεία λέει πως αυτή η επέκταση θα μπορούσε να είναι το «τυράκι» προς την Χαριλάου Τρικούπη, εν ευθέτω χρόνω κι εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι το χρειάζεται, προκειμένου να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ και σε μείωση του ορίου της αυτοδυναμίας με αυξημένο μπόνους.

Από το ΠΑΣΟΚ αντιτείνουν ότι εάν το κόμμα φθάσει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας υπάρχουν τρόποι (με αλλαγή καταστατικού) για να ξαναγοίνει μονοκομματικός και όχι πολυκομματικός φορέας όπως είναι σήμερα – γεγονός, που με τον τρέχοντα εκλογικό νόμο δεν του δίνει δικαίωμα στο μπόνους ακόμη κι εάν έρθει πρώτο στις εκλογές.

Όλα αυτά βεβαίως παραμένουν προσώρας σενάρια που αναλύονται στα κομματικά επιτελεία και τελούν υπό την αίρεση των δημοσκοπικών δεικτών. Στην δε πολιτική ουσία, το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου μάλλον είναι πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα θέσει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Θα μπορούσε όμως να το συζητήσει εάν το θέσει η αντπολίτευση…